Stedentrip Berlijn

Berlijn is een prachtige Duitse stad vol geschiedenis en architectuur

Het verleden dichtbij

Tijdens een stedentrip Berlijn

De resten van de Berlijnse Muur, de voormalige grenspost Checkpoint Charlie, het Spionagemuseum, het DDR-museum, ontspannen in de grootste parken, omvangrijke dierentuinen midden in de stad en uiteraard de vele restaurants, cafés, terrasjes en andere horecagelegenheden. Tijdens een stedentrip naar Berlijn raak je niet snel uitgekeken. De Duitse hoofdstad heeft van alles te bieden en brengt met name ook de Duitse naoorlogse geschiedenis naar het heden.

Onze stedentrips-tips Berlijn in Duitsland

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven

In het Duitse Berlijn zijn nog verschillende overblijfselen van de muur te vinden

De Berlijnse Muur

Het einde van de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een decennialange patstelling in de westerse wereld. De geallieerde grootmachten van de kapitalistische Verenigde Staten en de communistische Sovjet-Unie stonden in de straten van Berlijn recht tegenover elkaar. Dit resulteerde in 1961 in de bouw van een muur, die tot 1990 voor een sociale en politieke tweedeling zorgde. Wanneer je in het kader van een stedentrip Berlijn bezoekt, kan je de overblijfselen van deze grensmuur nog op diverse plaatsen bekijken. Het langste gedeelte dat nog overeind staat strekt zich over ruim 1300 meter uit in de Mühlenstrasse langs de rivier de Spree. Vanwege de erop aangebrachte graffitikunst noemt men dit voormalige stuk Berlijnse Muur tegenwoordig ook wel de East Side Gallery. De belangrijkste nog te bezoeken oude controlepost is het in 2000 gereconstrueerde Checkpoint Charlie. Vlakbij staat het Muurmuseum. Door Berlijn ligt tevens de 160 kilometer lange wandel- en fietsroute Berliner Mauerweg, die het traject van de voormalige muur volgt.

Het leven tijdens de Koude Oorlog

Voor meer over het leven tussen 1949 en 1990 kan je tijdens je stedentrip in Berlijn terecht in de musea die aan de Koude Oorlog gewijd zijn. Om met eigen ogen te zien hoe het leven in de destijds door de Sovjet-Unie geannexeerde Deutsche Demokratische Republik was, breng je een bezoek aan het DDR-museum. De collectie geeft aan de hand van diverse thema’s een uitgebreid beeld van het leven in de DDR. Bovendien is het museum interactief. Dit betekent dat je binnen kan lopen in een typische DDR-huiskamer, achter het stuur van een Trabant mag plaatsnemen en in een verhoorkamer kan kijken. Een ander interessant museum is het multimediale en interactieve Spionagemuseum, dat de spionagepraktijken tijdens de Koude Oorlog belicht. Hier vind je onder andere een originele Enigma, historische afluisterapparatuur, voorwerpen uit James Bond-films en een laserparcours.

In Berlijn staan schitterende gebouwen met een rijke geschiedenis

Stedentrip Berlijn: bijkomen in een van de vele parken

Hoewel in Berlijn en zijn voorsteden ruim zes miljoen mensen wonen, is de stad ook een van de groenste metropolen. Ruim een kwart van de oppervlakte is gereserveerd voor parken, stadstuinen, rivieren, kanalen en meren. Bijkomen in de natuur is bij een stedentrip naar Berlijn dan ook goed mogelijk. Bijvoorbeeld in het Volkspark Friedrichshain, dat speeltuinen, sportfaciliteiten, een ligweide en een openluchttheater voor filmvoorstellingen en concerten heeft. Andere grote parken zijn het Tempelhofer Park op het voormalige stadsvliegveld en Großer Tiergarten. Deze laatste heeft onder andere een dierentuin, terwijl het Tempelhofer Park zich meer op sportactiviteiten richt. Je vindt beide parken in het centrum van Berlijn.