Dag 10 en 11: Toscane
Florence
Tussen de 12e en de 15e eeuw was Florence zonder twijfel een van de rijkste steden ter wereld. Een rijkdom die graag werd getoond door opdrachten te geven aan de beste kunstenaars van Italië. Nergens in Europa is daarom zo veel kunst en architectuur op een relatief kleine oppervlakte samengebracht. Een stadswandeling door het compacte centrum leidt je langs de mooiste kerken, zoals de Santa Croce, de Santa Maria Novella, de San Lorenzo en natuurlijk de gigantische marmeren Domkerk met de beroemde koepel van Brunelleschi. Er zijn rijke musea zoals het Uffizi, de Accademia en het Bargello en imposante stadspaleizen zoals het Palazzo Medici of het Palazzo Pitti. Maar Florence biedt ook een keur aan exclusieve modewinkels en een van de grootste overdekte delicatessenmarkten van Italië. Een nieuwe potentiële toeristentrekpleister voor Florence: in een afgesloten ruimte van een klooster naast de Basilica Santissima Annunziata is het atelier van Leonardo da Vinci gevonden waar hij tussen 1499 en 1502 gewerkt zou hebben.
Mmmm...gelati!
Italië is het paradijs van de gelati. Onze voorkeur gaat uit naar de Gelateria di Piazza in San Gimignano. Maar ook in Florence vind je heerlijke ijsjes. Een paar van de beroemdste ijssalons van de stad zijn: De Neri (Via dei Neri), Grom (Via del Campanile) en Vivoli (Via Isola delle Stinche). Maar welke smaak moet je kiezen? Geliefde 'gusti' (smaken) zijn bijvoorbeeld: 'fragola' (aardbeien), 'frutti di bosco' (bosvruchten), 'limone' (citroen), 'lampone' (framboos), 'nocciola' (hazelnoot), 'pesca' (perzik), en natuurlijk 'cioccolato' (chocola). Eet smakelijk!
Middeleeuws Manhattan
Torens, torens, torens! Al van grote afstand zijn de 15 middeleeuwse torens van San Gimignano te herkennen. Dankzij deze 'skyline' wordt het Toscaanse stadje, dat ooit 72 torens bezat, wel het middeleeuwse Manhattan genoemd. Het middeleeuwse centrum is prachtig bewaard, maar ook zeer toeristisch. Wie er met enige rust van wil genieten, kan het best vroeg in de ochtend of in de late namiddag komen.
Het mooiste plein ter wereld
Er zijn weinig landen waar je zulke mooie pleinen vindt als in Italië. Het Piazza Navona in Rome is voor velen een van de allermooiste pleinen ter wereld. Maar zelfs in pleinenland Italië heb je een baas boven baas, of dus eigenlijk: een plein boven plein. Het allermooiste plein van het land is de Piazza del Campo in Siena. Enkele jaren geleden werd dit schelpvormige plein zelfs uitgeroepen tot het mooiste plein ter wereld. Hier wordt jaarlijks op 2 juli en op 16 augustus de beroemde ‘palio’ georganiseerd, de paardenrace tussen verschillende wijken van Siena. Het plein wordt omringd door middeleeuwse gebouwen. Het opvallendste gebouw is de Palazzo Publico. Vanaf de toren, de Torre del Mangia, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een ander hoogtepunt is de ‘Duomo’, die is gebouwd op het hoogste punt van de stad. Makkelijk parkeren kun je bij Parking San Francesco, Via Baldassarre Peruzzi. Hier sta je naast een serie roltrappen die je naar het centrum brengt.
Chiantigiana: Greve-Panzano-Castellina-Radda in Chianti-Castello di Brolio-San Gusmé (135 km, 3 uur 25 minuten)
Een van de mooiste autoroutes door de Chianti streek is de Chiantigiana, de regionale weg SR222 die ten zuiden van Florence naar Siena loopt. Op deze weg kom je langs Greve in Chianti, Panzano en Castellina in Chianti. Vervolgens raden we de route aan over de SR429 richting Radda in Chianti. Vanaf Radda ga je verder over de SR 429 tot deze overgaat in de SP 408 richting Gaiole in Chianti. Bij de bakker aan het gezellige plein van Greve in Chianti kun je traditionele panforte kopen, een heerlijke stevige koek met amandelen. Het is het economisch centrum van de streek en dit driehoekige plein had al vroeg een marktfunctie.
Panzano heeft een ruïne van de burcht die in de 13e eeuw verwoest werd door de Ghibellijnen en even buiten het dorp de Romaanse Kerk Pieve di S. Leolino.
In Castellina kun je een wandeling maken langs de Via delle Volte, een middeleeuwse overdekte straat binnen de stadsmuren. De 14e-eeuwse Rocca doet nog dienst als gemeentehuis. Voor een kennismaking met de Gallo Nero ben je van harte welkom bij de Bottega del Vino Gallo Nero, Via Rocca 10. De Gallo Nero, de zwarte haan, is het symbool van de federatie van Chianti wijnboeren.
Het schilderachtige Radda in Chianti lag in de 13e eeuw al op het grensgebied tussen het in strijd verwikkelde Florence en Siena. De moeite van het bekijken waard zijn het Palazzo del Podestà met de wapenschilden en de kerk S. Nicola. Even buiten het dorp ligt het klooster Convento dei Franciscani. Maar het allermooiste hier blijft toch het landschap. De paden en weggetjes over beboste hellingen en door dalen nodigen uit tot prachtige wandelingen.
Het gebied rond Gaiole in Chianti heeft veel kasteeltjes en kapelletjes, waaronder de kastelen van Vertine, Meleto, Barbischio en Brolio. Vanaf de Via Chiantigiana rijd je in de richting van Gaiole en vervolgens richting Castelnuovo Berardenga. Het mooie gekanteelde kasteel Castello di Brolio ligt ten zuiden van Gaiole, vlakbij San Regolo. Het heeft een mooie oprijlaan met cipressen en vanaf de borstwering heb je een prachtig uitzicht over de Arbiavallei en de Chiantiheuvels. De lokale cantina verkoopt de bekende wijnen van het kasteellandgoed, dat al sinds de 12e eeuw in bezit is van de familie Ricasoli. Dit is een prachtig gebied voor wie zin heeft in een wandeling. Vanaf hier rijd je via de SS484 naar het 8km verderop gelegen San Gusmé, een van de schilderachtigste dorpen van de streek. Via de SP16 rijd je terug richting het hotel.