Welk persoon uit Rubens’ kunsten ben jij?

Jij komt het meest overeen met ...

Mijn naam is Venus, godin van schoonheid, liefde en verlangen. Aangenaam.

De grote Peter Paul Rubens bracht me voor dit schilderij naar het kille noorden. Dit werk doopte hij 'Venus Frigida', de koude Venus. Het was dan ook frisjes, wanneer hij dit meesterwerk maakte. Een ongewone habitat voor mij. Ik ben het mediterrane klimaat van bij ons thuis gewoon, in het zuidelijke Cyprus. Daarom dat je me hier ziet rillen, terwijl ik me bevind in dat guur, winters landschap. Zelfs mijn kleine Cupidootje, naast me, probeert zich warm te houden.

Een klassiek adagium stelt ‘Zonder Bacchus en Ceres, krijgt Venus het koud.’ Daar zit een kern van waarheid in. Een mens heeft heerlijk voedsel, smakelijke dranken en een knusse slaapkamer nodig om zich warm te houden in wintertijden. Toch? Daarom zie je op dit werk een sater, een van Bacchus’ volgelingen, bij me staan. Hij biedt me zijn hoorn des overvloeds aan, gevuld met delicatessen om het levensvuur weer te doen oplaaien.

Photoshop?

Dit schilderij is, al zeg ik het zelf, waarschijnlijk een van de knapste naakten van Peter Paul Rubens. In die tijden was het trouwens niet evident om naakt te poseren. Tal van kunstenaars hebben me naakt afgebeeld, maar Rubens maakte er echt een meesterwerk van. Door huidskleuren te combineren met rood, oranje-achtig geel en blauwe tinten, toverde hij een vrouw van vlees en bloed op het doek. Als je goed kijkt, zie je de rillingen over mijn rug lopen. Misschien spot je ook wat cellulitis, maar wat kan ik daarop zeggen. In de ouwe tijd gebruikten we nog geen Photoshop. En bovendien: wij, vrouwen, moeten altijd trots zijn op onze lichamen.

Jouw favoriete reizen

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven