Welk persoon uit Rubens’ kunsten ben jij?

Jij komt het meest overeen met ...

Aangenaam. Mijn naam is Nicolaas Rockox en in de 17de eeuw was ik heel wat jaren burgemeester van Antwerpen. Leuk je te ontmoeten. Ik was zeer goed bevriend met Peter Paul Rubens. Als beschermheer van de kunsten heb ik Rubens meerdere schilderijen in opdracht laten maken. Daarnaast bestelde ik ook werken van onder meer Anthony van Dyck (mijn collega-gids voor de Vlaamse Meesters), Jan van Eyck en Pieter Bruegel.

In 1613 vroeg ik Rubens om een drieluik te schilderen om de toewijding aan mijn geloof tot uiting te brengen. In het middelste paneel beeldde hij de verschijning van Christus af voor de ongelovige Thomas, de figuur aan de rechterkant, die weigerde de Zoon van God te aanvaarden. De oude man naast Thomas is Petrus, de apostel die Jezus verloochende door hun vriendschap niet minder dan drie keer te ontkennen. De derde figuur is Paulus die vóór zijn bekering christenen had vervolgd. Toch vergaf Christus hen alle drie en gaf hen toegang tot het hemelse koninkrijk.

Rockoxhuis

Helaas stierf ik zonder kinderen en mijn collectie werd publiek verkocht. Maar ik ben blij om te zien dat mijn huis, het Rockoxhuis, nu helemaal gerenoveerd is en bezocht kan worden.

Jouw favoriete reizen

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven