Welk persoon uit Rubens’ kunsten ben jij?

Jij komt het meest overeen met ...

Hallo, daar! Ik ben het, Bacchus, de alom gerespecteerde god van wijn en losbandigheid. Mijn ouders zijn Zeus en Semele, prinses van Thebe en tevens een van de belangrijkste goden uit het Grieks-Romeinse pantheon. Sommigen kennen me onder mijn pseudoniem Dionysius, maar noem me gerust Bacchus. Genieten van het leven, dat zet ik te allen tijde centraal. Laat mij je gids zijn door culinair Vlaanderen. Bovendien hebben alle fenomenale muziekfestivals op dit lapje grond geen geheimen voor me.

Pieter Paul Rubens hield van bachanalen, weinig thema's toverde hij liever tevoorschijn op doek. Toch was ik zelden het onderwerp van zijn schilderijen. Misschien daarom dat Rubens me hier met zo'n toewijding op het doek heeft gezet. Andere schilders tonen me normaal als een ranke, jonge kerel met een knap gezicht. Rubens deed het anders. Hij schilderde me af als een papperige zwelger. Daar zit ik op mijn troon, een wijnvat.

Collectie van de Hermitage

Zoals je misschien opmerkt, rust mijn ene been op een tijger. Het maakt me zowel majestueus als afstotelijk, vind je niet? Rubens verwekt mij hier als "de apotheose van de vruchtbaarheid van de aarde en de schoonheid van de man en zijn natuurlijke instincten." Ik moet toegeven: ik ben gecharmeerd. Op vlak van schildertechniek moet dit een van dé parels zijn uit de collectie van het Hermitage.

Jouw favoriete reizen

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven