Vluchtinformatie

Autovakantie Europa

Veelgestelde vragen

Boek je via Pharos Reizen een vlucht dan vind je hier relevante reisinformatie.

Annuleringsvoorwaarden

Annuleringsvoorwaarden

Je kunt de vliegtickets niet kosteloos wijzigen of annuleren. Vanaf het moment van boeken gelden er 100% annulering- en wijzigingskosten.

Bagage

Bagage

Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen moet je voor ieder stuk ruimbagage bijbetalen of kun je slechts 1 stuk ruimbagage per persoon inchecken zonder bijbetaling. Raadpleeg vóór vertrek de website van de maatschappij waarmee je vliegt om te weten wat de bagageregels zijn voor je bestemming. Voor extra bagage worden vaak (hoge) meerkosten berekend.

KLM

KLM vervoert ruimbagage alleen nog tegen betaling. Alleen handbagage is standaard inbegrepen. Je hebt de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 • Je bent/wordt FlyingBlue-member en meldt de bagage aan tijdens de online incheck procedure (of eerder), in ieder geval nadat je de reispapieren met e-tickets hebt ontvangen: € 15,00 per koffer, per enkele reis
 • Je bent FlyingBlue-member en besteld via Pharos Reizen de kofferruimte: € 15,00 per koffer, per enkele reis (onder vermelding van jouw FlyingBlue nummer).
 • Je bent FlyingBlue-member en gaat inchecken op de luchthaven: € 20,00 per koffer, per enkele reis
 • Je bent geen FlyingBlue-member en besteld via Pharos Reizen de kofferruimte: prijs op aanvraag
 • Je bent geen FlyingBlue-member en meldt de bagage aan tijdens de online incheck procedure: € 25,00 per koffer, per enkele reis
 • Je bent geen FlyingBlue-member en gaat op de luchthaven inchecken: € 35,00 per koffer, per enkele reis

Indien je de bagage via Pharos Reizen wenst te boeken, dien je contact op te nemen met onze klantenservice.

Let op! Het FlyingBlue nummer is persoonsgebonden. Iedere deelnemer dient een eigen FlyingBlue nummer te hebben.

Je wordt Flying Blue deelnemer via www.klm.com - Flying Blue. Je gebruikt de naam volgens paspoort - eerste voornaam voluit en achternaam. Deze namen moeten overeenkomen met de namen in onze boeking. Het nummer van het lidmaatschap dient in de KLM boeking te worden vermeld: www.klm.nl - mijn reis. Het boekingsnummer is nog in te vullen. Hier kun je tevens vanaf ongeveer 3 maanden voor vertrek je stoelnummer reserveren.

Handbagage eisen:

 • 1 tas max. 55 x 25 x 35 cm (l x b x h) en
 • 1 accessoire, bijv. een handtas of een laptop
 • gecombineerd max. 12 kg

Ruimbagage eisen:

 • max. 23 kg per koffer

Aer Lingus

Bij de vluchten van Aer Lingus mogen passagiers gratis één stuk ruimbagage meenemen. Ook is het toegestaan één stuk handbagage mee te nemen.

Handbagage eisen:

 • 1 tas max. 10 kg en 55 x 40 x 24 cm (l x b x h)
 • 1 accessoire max. 7 kg en 48 x 33 x 20 cm (l x b x h), bijv. een handtas of een laptop

Ruimbagage eisen:

 • max. 20 kg per koffer

Voor baby's is een inklapbare buggy/wandelwagen plus max. 10 kg bagage toegestaan, plus een van de volgende items: kinderzitje, stoelverhoger of reiswieg.

Transavia, Icelandair en TAP Air

Deze maatschappijen vervoeren ruimbagage tegen betaling. Alleen handbagage is standaard inbegrepen. Met de boekingscode op de boekingsbevestiging van de vlucht die je na boeking toegestuurd krijgt, kun je online bij de luchtvaartmaatschappij zelf bagage bijboeken.

Handbagage eisen:

 • 1 tas max. 55x40x20 cm (l x b x h)
 • 1 accessoire, bijv. een handtas of een laptop
 • gecombineerd max. 10 kg. Bij TAP max. 8 kg

Bijzondere bagage

De luchtvaartmaatschappijen rekenen ook kosten voor bijzondere bagage, zoals fietsen, golftassen, ski's of een duikuitrusting. Reserveer het vervoer van bijzondere bagage uiterlijk 48 uur vóór vertrek. Je reservering dient voor vertrek te zijn bevestigd. Voor de kosten voor bijzondere bagage kun je de website raadplegen van de luchtvaartmaatschappij.

Brandstoftoeslagen

Brandstoftoeslagen

Het is luchtvaartmaatschappijen en rederijen toegestaan om de brandstoftoeslag indien nodig 1 of meerdere malen te verhogen, als gevolg van de sterk stijgende kerosine- of olieprijzen. Indien een dergelijke verhoging op jouw boeking van toepassing is, word je door Pharos Reizen op de hoogte gesteld.

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen

Pharos Reizen biedt de volgende luchtvaartmaatschappijen aan:

 • Transavia
 • KLM
 • Icelandair
 • SAS
 • Alitalia
 • Corsica Air
 • Brussels Airlines
 • Tuifly Belgium (Let op: niet Tui fly NL/DE)
 • Aer Lingus
 • British Airways
 • TAP Air
 • Lufthansa

Indien je een andere luchtvaartmaatschappij via Pharos Reizen wenst te boeken, dien je contact op te nemen met ons Customer Contact Center.

De volgende luchtvaartmaatschappijen biedt Pharos Reizen niet (meer) aan:

 • Easyjet
 • Vueling
 • Ryanair
 • Eurowings
 • Wow Air

 Indien je één van deze luchtvaartmaatschappijen wenst, dien je deze zelf te boeken en verzorgt Pharos Reizen de autohuur en verdere reis.

Namen

Namen

De opgegeven namen dienen overeen te komen met de namen zoals vermeld in het paspoort. Schrijf bij boeking je eerste naam voluit en je achternaam, beide volgens paspoort. Bij onjuiste opgave loop je het risico dat de luchtvaarmaatschappij je weigert of dat nieuwe tickets moeten worden aangevraagd, hetgeen voor jou extra kosten met zicht meebrengt.

Meereizend kind met andere achternaam
Wanneer men een kind van onder de 15 jaar meeneemt op reis en het kind heeft een andere achternaam dan de volwassene waarmee het op reis gaat, dan is het noodzakelijk dat het kind
een Engelstalige verklaring bij zich heeft, waarin staat dat de achterblijvende ouder (die dezelfde achternaam als het kind draagt) toestemming geeft voor de reis. Bij dit briefje moet ook een kopie van het paspoort van de toestemminggever aanwezig zijn.

Paspoort & Visa

Paspoort en visa

Alle passagiers, dus ook kinderen en baby’s, dienen in het bezit te zijn van een paspoort en/of identiteitsbewijs.

Paspoortgegevens
De opgegeven namen dienen overeen te komen met de namen zoals vermeld in het paspoort. Schrijf bij boeking je eerste naam voluit en je achternaam, beide volgens paspoort. Gebruik altijd je meisjesnaam. Bij onjuiste opgave loop je het risico dat de luchtvaarmaatschappij je weigert of dat nieuwe tickets moeten worden aangevraagd, hetgeen voor jou extra kosten met zich meebrengt.

Meereizend kind met andere achternaam
Wanneer men een kind van onder de 15 jaar meeneemt op reis en het kind heeft een andere achternaam dan de volwassene waarmee het op reis gaat, dan is het noodzakelijk dat het kind een Engelstalige verklaring bij zich heeft, waarin staat dat de achterblijvende ouder (die dezelfde achternaam als het kind draagt) toestemming geeft voor de reis. Bij dit briefje moet ook een kopie van het paspoort van de toestemminggever aanwezig zijn.

Visum
Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse nationaliteit informeer zelf naar een eventuele visumplicht bij de betreffende ambassade. Ook is het belangrijk om bij de autoriteiten na te gaan of je paspoort voldoet voor de te bezoeken landen. Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aanschaffen van de visa en het informeren naar eventuele wijzigingen of andere bepalingen.

Vluchttijden

Vluchttijden

De dienstregelingen van luchtvaartmaatschappijen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Pharos Reizen behoudt zich nadrukkelijk het recht voor om, wanneer dit noodzakelijk is, je te vervoeren met een andere luchtvaartmaatschappij dan overeengekomen.

Vliegbelasting

Vliegbelasting

Per vertrekdatum 1 januari 2021 wordt door de Nederlandse overheid een extra belasting op vliegtickets geheven van €7,845 per persoon. Deze vliegbelasting is reeds verwerkt in de prijs van je reis.

Vluchttoeslag of korting

Vluchttoeslag- of korting (boeking op aanvraag)

De luchtvaart hanteert dynamische tarieven, de prijs van een vlucht kan variëren afhankelijk van vraag en aanbod.

Wanneer een vlucht op aanvraag geboekt wordt is het mogelijk dat het inbegrepen vluchttarief is gestegen of gedaald. In dit geval zal Pharos Reizen de toeslag of korting doorberekenen aan de klant.

Aanpassingen op een aangevraagde reis, mét of zonder prijswijziging, worden altijd besproken met de klant. Wanneer de klant het niet eens is met een wijziging, mag de klant kosteloos annuleren of Pharos Reizen gaat op zoek naar een geschikt alternatief.

Vouchers

Voucher(s)

De vliegticket(s) ontvang je uiterlijk in de week voor vertrek per e-mail.

Digitale tickets
Alle luchtvaartmaatschappijen zijn overgegaan tot uitgifte van een digitaal ticket, het z.g. e-ticket. Je ontvangt geen papieren ticket meer van ons, maar een reserveringsnummer en het vluchtschema. Op vertoon van je paspoort kun je op de luchthaven inchecken.

Lees hier de belangrijkste informatie per luchtvaartmaatschappij.

Aer Lingus
Iberia
Icelandair
KLM
TAP
Transavia