Omboekbeleid

Hoe gaan we om met je vakantie in relatie tot het coronavirus?

Heb je een reis geboekt bij één van de reisbedrijven van ANWB Reizen B.V. (FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen of Kampeerreizen van ANWB) en wil je deze graag omboeken in verband met de uitbraak van het coronavirus? Dat begrijpen we. We kunnen de onrust niet wegnemen, maar denken natuurlijk met je mee over alternatieven en mogelijkheden. Want als er één ding is dat we belangrijk vinden, is het dat jij onbezorgd en met plezier op vakantie kunt. Daarom maken we omwille van deze vervelende situatie graag een uitzondering voor jou, aanvullend op onze huidige reisvoorwaarden. We realiseren ons dat niet elke reisorganisatie zo coulant is in haar omboekbeleid.

Advies ministerie van Buitenlandse Zaken

Natuurlijk kunnen we niet voorspellen hoe het virus zich ontwikkelt, we houden vanzelfsprekend het nieuws per land nauwlettend elke dag in de gaten. Daarin volgen we het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard staat voorop dat wij als ANWB Reizen je natuurlijk niet op vakantie laten gaan naar een bestemming die onveilig wordt geacht. Wij staan voor een onbezorgde vakantie, waarin plezier voorop staat. Daar horen zorgen over veiligheid natuurlijk niet bij. Je mag op ons rekenen!

Wat betekent dit voor mijn reis?

Reizen met recreatieve doeleinden is voor veel Europese landen weer mogelijk. Er zijn bestemmingen waar we nog niet naartoe kunnen reizen. Hoewel het grootste gedeelte weer te bereizen is, zijn er regionaal en lokaal snel veranderende kleurcodes. Zoals je van ons mag verwachten, houden we deze nauw in de gaten.

We nemen direct contact met je op als je een reis hebt geboekt die regionaal of lokaal als code oranje wordt of is aangemerkt.

Naar welke bestemmingen reist ANWB Reizen? En naar welke bestemmingen tijdelijk niet? Hier lees je meer.

Kunnen we helaas je reis niet uitvoeren? Dan ontvang je van ons een reisvoucher. Zo kun je alsnog veilig op vakantie!

PCR-test, mondkapje, desinfectie.. Wees gerust! Wij helpen je met alle informatie over veilig op vakantie.

ANWB Reizen-voucher

Kunnen wij je reis niet uitvoeren? Dan ontvang je zo spoedig mogelijk een ANWB Reizen-voucher (ANVR/SGR). Hiermee kun je rustig op een later moment een andere reis bij ANWB Reizen uitzoeken. Let op: Deze bovenstaande regeling geldt voor de reisbedrijven van FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en Kampeerreizen van ANWB. Vanaf 1 oktober jl. geven wij geen nieuwe ANWB Reizen-vouchers meer uit. Heb je nog een voucher in je bezit? Dan kun je deze uiteraard nog bij ons inwisselen voor een nieuwe boeking of je geld terug vragen.

Boek je een reis om, naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.

Een vakantie door meerdere landen
Voor combinatiereizen (reizen die door meerdere landen gaan) geldt dat deze onderhevig zijn aan veranderingen, in verband met de kleurcodes en regels per land. Wij kunnen helaas op voorhand niet zeggen of je combinatiereis doorgaat. Je mag erop vertrouwen dat je reis doorgaat, als je niets van ons gehoord hebt. Je ontvangt spoedig van ons je reisbescheiden. Als je reis niet doorgaat (of in andere vorm doorgaat), nemen wij spoedig contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat ons je adviseren

Onbezorgd op vakantie, met de zekerheid van ANWB. Daar staan wij voor en mag je van ons verwachten. Daarom denken we graag met je mee over alternatieve reisbestemmingen. We begrijpen dat dit veel gedoe voor je is, daarom ondersteunen we je er graag bij. Het is immers al vervelend genoeg dat jouw eerste keuze vervalt. Voorop blijft staan dat je bij ANWB Reizen zorgeloos en met plezier op vakantie kunt. Waar dat ook ter wereld is. Bij ons werken immers echte reisspecialisten met jarenlange ervaring en kennis van de hele wereld. Je mag op ons rekenen, we adviseren je graag! 

Dit jaar is vakantie anders dan anders. Waar mag je op rekenen? En hoe kunnen wij je helpen?

Reizen en corona: is mijn vakantieland toegankelijk? Ga wijs op reis met de ANWB Reiswijzer met info over 20 vakantielanden.

Dit jaar is alles anders, maar met de ANWB ga je altijd goed voorbereid op reis! We helpen je graag. Thuis, onderweg en op vakantie.

Omboeken naar een andere reisbestemming

Heb je een reis geboekt die we nu helaas niet kunnen uitvoeren en wil je je vakantiebestemming wijzigen? Met de voorwaarden die in dit document staan is dat mogelijk. Je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze.

Wij bieden als onderdeel van ANWB immers de hele wereld aan. Van Europa naar buiten Europa of andersom? In Nederland blijven kan ook. Daar maken wij als onderdeel van ANWB Reizen B.V. (FOX, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen of Kampeerreizen van ANWB) geen probleem van.

Het is belangrijk om te weten dat deze voorwaarden gelden voor pakketreizen van ANWB Reizen en niet voor de reserveringssite anwbcamping.nl. Ook is het belangrijk om te weten dat deze voorwaarden alleen gelden voor reizen, met oorspronkelijk  vertrek in bovenstaande reisperiodes waarin nu niet gereisd kan worden en die nu online op de diverse reiswebsites staan. Je vakantie boeken met vertrek in 2021 behoort tot één van de mogelijkheden.

Omboeken naar een andere reisdatum

Heb je een reis geboekt met een vertrekdatum later dan de annuleringstermijnen, zoals bovenaan deze pagina benoemd? Omdat we nog niet kunnen inschatten of jouw reis uitvoerbaar is op de door jou geboekte reisdatum, hebben we besloten de reis vooralsnog niet te annuleren. Ons streven is je uiterlijk 2,5 week voor vertrek te informeren.

Samenvattend zijn er een paar omboekopties, waar we je graag bij helpen. Hou er rekening mee dat voor deze mogelijkheden wel onze reguliere voorwaarden gelden.

1. Dezelfde reis omboeken naar een andere vertrekdatum
2. De reis omboeken naar een andere reis met dezelfde/andere vertrekdatum
3. Zelf de reis annuleren

Annuleren is niet nodig

Met dit omboekbeleid zeggen wij ook dat annuleren wat ons betreft niet nodig is. De situatie rondom de uitbraak van het coronavirus is onzeker, daar kunnen we helaas weinig aan veranderen. We blijven graag in nauw contact met je, door middel van e-mail of telefonisch contact. Voel je vrij om ook contact op te nemen met ons klantcontactcentrum als je vragen hebt, we beantwoorden ze graag voor je. Zeker is dat jij onbezorgd op vakantie kunt, met de zekerheid van ANWB.

Laat ons je helpen!

Onze reisspecialisten weten precies hoe ze je het beste kunnen adviseren. Wel is het handig als je het telefoonnummer belt waar je je initiële vakantie bij geboekt hebt, zo zorgen we samen dat er geen onduidelijkheden ontstaan. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Onze collega’s zijn te bereiken op de volgende nummers:

Pharos Reizen: 023 - 55 42 870
FOX Reizen: +31 (0)252 66 00 00
ANWB Ledenreizen:  088 269 0 269 (lokaal tarief) 
Kampeerreizen van ANWB: 088 – 269 65 69
Travelhome: 040 211 3938

Openingstijden Pharos Reizen, FOX Verre Reizen en ANWB Ledenreizen:
ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur, za van 10:00 tot 16:00 uur

Openingstijden Travelhome en Kampeerreizen van ANWB:
ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur

Laatste update: 5 oktober 2020

Twijfels over annuleren

Ik twijfel er aan om mijn vakantie te annuleren. Wat nu?

Dat is een terechte vraag. Je kijkt immers uit naar je vakantie en ineens wordt deze onzeker door de uitbraak van het coronavirus. We begrijpen dat het erg vervelend voor je is. Helaas is de situatie en de ontwikkelingen die daaruit voortkomen erg onvoorspelbaar. Uiteraard betekent dat niet dat we ons neerleggen bij de situatie. We denken graag met je mee hoe we je kunnen voorzien van een zorgeloze vakantie. We adviseren je graag bij het kiezen van een nieuwe reisbestemming en/of een andere reisperiode. Hierbij hanteren wij de reguliere voorwaarden.

Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen, deel je zorgen gerust met ons. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Wij denken graag met je mee, want zorgen en vakantie gaan niet samen. Wil je toch liever je vakantie annuleren? Dan betaal je helaas wel de van toepassing zijnde annuleringskosten.

Gebruik maken van de regeling

Ik wil graag gebruik maken van de geboden regeling. Hoe doe ik dat?

Neem gerust telefonisch contact op met het reisbedrijf (FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB, Travelhome) waar je je vakantie hebt geboekt. Onze specialisten op het klantcontactcentrum ondersteunen je graag! Heb je een vakantie geboekt binnen Europa, maar wil je graag buiten Europa of andersom? Onze reisspecialisten weten precies hoe ze je het beste kunnen adviseren. Wel is het handig als je het telefoonnummer belt waar je je initiële vakantie bij geboekt hebt, zo zorgen we samen dat er geen onduidelijkheden ontstaan. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Onze collega’s zijn te bereiken op de volgende nummers:

Pharos Reizen: 023 - 55 42 870
FOX Reizen: +31 (0)252 66 00 00
ANWB Ledenreizen:  088 269 0 269 (lokaal tarief)
Kampeerreizen van ANWB: 088 – 269 65 69
Travelhome: 040 211 3938

Lastminute-drukte

Verwacht ANWB Reizen een lastminute-drukte, omdat mensen omwille van de uitbraak van het coronavirus hun vakantieplannen uitstellen? En wat betekent dat voor mij?

We begrijpen heel goed dat vakantieplannen worden uitgesteld. Niets zo vervelend als de sluimerende onzekerheid of je reisbestemming nog wel veilig wordt geacht. Daarin volgen we nauwgezet iedere dag het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ondanks dat, zien we inderdaad de trend ontstaan dat vakantieplannen worden uitgesteld. Daarmee verwachten we ook dat er later in het seizoen een lastminute-drukte gaat ontstaan. We blijven daarom graag vroegtijdig met je in contact als ANWB-reiziger, zodat je in ieder geval verzekerd bent van een nieuwe, fijne vakantie. 

Heb je nog niet eerder bij ons geboekt, maar was je dat wel van plan of twijfelde je eraan? Voel je vrij om contact met ons op te nemen, via ons klantcontactcentrum of ons algemene e-mailadres. We voorzien je graag in advies. Of dat nu om je bestemmingskeuze gaat of om een specifiek vakantietype. Bij ons werken echte reisspecialisten met jarenlange ervaring en kennis van de hele wereld.

Huidige reisadvies

Wat is het huidige reisadvies?

Het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken luidt om niet te reizen naar het buitenland, mits het strikt noodzakelijk is. Dit reisadvies wijzigt in verband met de ontwikkelingen zeer regelmatig. Kijk voor het meest recente reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

 

Annuleringsverzekering

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?

Of je kosten van het annuleren van je geboekte reis of je omgeboekte reis gedekt zijn, hangt af van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar. Kijk voor alle ANWB verzekeringen op deze pagina.

Accepteren van voucher

Moet ik een voucher accepteren als mijn reis niet doorgaat?

Je reis kan vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet doorgaan. We bieden je nu een voucher aan. Ben je verplicht deze voucher te accepteren, als je ook recht hebt op teruggave van uw reissom?

Op dit moment is er vanwege de wereldwijde uitbraak van corona sprake van een uitzonderlijke situatie, waarbij veel vakantiereizen worden geannuleerd. Hoewel er recht is op terugbetaling van de reissom, bieden reisorganisaties daarom in plaats van geld een voucher aan. Je kunt de voucher gebruiken om later een nieuwe reis te boeken.

Het voordeel van deze voucher is dat het bedrag wordt gegarandeerd door de SGR (Stichting Garantiefonds reisgelden). Dit is van belang als de reisorganisatie in financiële problemen komt. Gezien de huidige situatie is die kans nu helaas aanwezig. Heb je een voucher geaccepteerd en gaat de reisorganisatie failliet, dan kun je terecht bij de SGR. Dit geldt alleen voor reisorganisaties die deelnemen aan de SGR.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze regeling. De voorwaarden voor de dekking van de SGR vind je op de website van de SGR.

Organisatie zoals VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties), GGTO of STO bieden ook een voucher aan in plaats van terugbetaling in geld. Ga dan op hun website na welke voorwaarden gelden voor de voucher. Mogelijk vallen zij ook onder de SGR.

Als je toch de betaalde reissom in geld terugbetaald wilt zien, dan heb je daar recht op. Uitbetaling zal echter enige tijd duren. Gaat in de tussentijd de reisorganisatie failliet, dan is terugbetaling van de reissom niet gegarandeerd en kun je je wenden tot de curator. Het is in dat geval de vraag of je de  reissom nog zult ontvangen.

De voucher heeft dezelfde waarde als de reissom die voor de reis is betaald. Boek je later een duurdere reis, dan zal je het verschil bij  moeten betalen.

Combinatiereis geboekt?

Wat als mijn reis door meerdere landen gaat?

Voor combinatiereizen (reizen die door meerdere landen gaan) geldt dat deze onderhevig zijn aan veranderingen, in verband met de kleurcodes en regels per land. Wij kunnen helaas op voorhand niet zeggen of je combinatiereis doorgaat. Je mag erop vertrouwen dat je reis doorgaat, als je niets van ons gehoord hebt. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk je reisbescheiden. Wanneer je reis niet doorgaat (of in andere vorm doorgaat) nemen wij contact met je op per e-mail. 

 

Disclaimer

  • Dit coulancebeleid corona i.v.m. de uitbraak van het coronavirus is een aanvulling op de algemene voorwaarden van ANWB Reizen B.V. (dat wil zeggen: de labels FOX, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en Kampeerreizen van ANWB).
  • ANWB Reizen heeft te allen tijde het recht om het coulancebeleid corona aan te passen in onder andere situaties waarin er sprake is van een technische storing, druk- of zetfout of er een verdenking van fraude bestaat.
  • ANWB Reizen behoudt zich het recht voor om het coulancebeleid te beëindigen, voorwaarden, bepalingen of informatie naar eigen goeddunken en zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen, zonder dat ANWB Reizen daardoor op enigerlei wijze tot vergoeding van schade is gehouden jegens de deelnemers c.q. reizigers.
  • Wijzigingen, stopzetten, of aanpassingen van de voorwaarden of de inhoud van dit coulancebeleid corona wordt door ANWB Reizen bekend gemaakt via de website anwb.nl/coulance-corona
  • Voor boekingen gemaakt via een Nederlands kanaal is Nederlands recht van toepassing.