Brexit?!

Last minute naar Engeland. Met de stoomrtrein!

Welke gevolgen heeft Brexit op reizen naar Groot-Brittannië?

Het Verenigd Koninkrijk treedt op 31 januari uit de Europese Unie. Wat ga je merken als je dit jaar op vakantie wil naar het Verenigd Koninkrijk? Tot 31 december 2020 blijven de bestaande (EU)regels gelden. Voor reizigers naar Groot-Brittannië veranderen de regels tot 31 december 2020 dus niet en kan je gewoon genieten van een heerlijke vakantie in het VK.

Overige vragen?

Staat je vraag er niet tussen of wil je nadere informatie ontvangen, een suggestie doen of om een andere reden met ons in contact treden? Bel ons klantcontactcentrum of klik hier voor actuele informatie over de Brexit!

Customer Contact Center: 023- 55 42 870 (lokaal tarief)

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 09:00-17:00 uur
Op zondag en feestdagen gesloten

Overgangsperiode

1. Komt er een overgangsperiode waarbij reizigers tot eind 2020 met een ID-kaart naar het VK kunnen reizen?

Tot 31 december 2020 zal er sprake zijn van een soort overgangsperiode. Tijdens deze overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID kaarten. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Gevolgen groepsreizen

2. Wat zijn de gevolgen voor groepsreizen naar het VK met Nederlandse of Engelse reisleiding?

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen en goederen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Groepen / individuele reizigers

3. Gelden er andere regels voor groepen reizigers dan voor individuele reizigers?

En: Gelden er andere regels voor minderjarige en meerderjarige reizigers? 

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen voor individuele en/of groepsreizen tussen de EU en het VK. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

ID-kaart scholieren

5. Kunnen scholieren na de Brexit nog met een ID-kaart naar het VK reizen? 

Zo ja, is daarbij een bepaalde geldigheidsduur van de ID-kaart noodzakelijk?

Zie hiervoor het antwoord op vraag 1.

Visum voor VK

6. Is er na de Brexit een visum nodig om naar het VK te reizen of valt het VK onder de non-visa landen voor korte (zaken)reizen?

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

De regering van het VK heeft wel aangegeven burgers van de EU niet aan de visumplicht te onderwerpen voor kort verblijf. Dit hebben zij uiteengezet in het policy paper “The future relationship between the United Kingdom and the European Union” dat te vinden is op de website van de overheid van het VK.

Visum aanvragen

7. Waar en wanneer kan ik een visum aanvragen voor het VK?

De Britse regering heeft haar intentie uitgesproken geen visum te vragen aan mensen die kort in Groot-Brittannië willen verblijven. Lees het uitgebreide antwoord op deze vraag onder vraag 6. 

Camper of auto huren

8. Wat zijn de gevolgen voor reizigers die in het VK een auto of camper willen huren?

En: is een Nederlands rijbewijs straks geldig in het VK?

Het VK geeft aan dat een rijbewijs van een EU burger geldig blijft. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de overheid van het VK.

Huisdieren op reis

10. Wat zijn de gevolgen voor het meenemen van huisdieren naar het VK?

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. controles van meereizende huisdieren. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Goederen op reis

11. Wat zijn de gevolgen voor het meenemen van goederen naar het VK?

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. controles van goederen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Stage lopen in VK

12. Waar moeten studenten die stage willen lopen in het VK, rekening mee houden?

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen voor studenten die stage willen lopen tijdens de overgangsperiode. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.