Brexit?!

Last minute naar Engeland. Met de stoomrtrein!

Welke gevolgen heeft Brexit op reizen naar Groot-Brittannië?

Alleen wanneer het terugtrekkingsakkoord tijdig wordt geratificeerd door zowel de EU als het VK (een zogenoemde deal scenario) zal er in beginsel tot 31 december 2020 een overgangsperiode zijn. Deze overgangsperiode kan eenmalig verlengd worden tot twee jaar. Bij een no deal-scenario zal er geen overgangsperiode zijn, en zal het VK op 31 januari 2020 een derde land worden. Voor die tijd zal er niets veranderen en kan je gewoon genieten van een heerlijke vakantie in het VK.

Overige vragen?

Staat je vraag er niet tussen of wil je nadere informatie ontvangen, een suggestie doen of om een andere reden met ons in contact treden? Bel ons klantcontactcentrum!

Customer Contact Center: 023- 55 42 870 (lokaal tarief)

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 09:00-17:00 uur
Op zondag en feestdagen gesloten

Overgangsperiode

1. Komt er ongeacht een zachte of harde Brexit, een overgangsperiode waarbij reizigers tot eind 2019 met een ID-kaart naar het VK kunnen reizen?

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID kaarten. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij no deal

De geldigheid van Europese ID-kaarten staat momenteel nog in de wet in het VK geregeld. Pas wanneer deze wet wordt aangepast zal het reizen met Europese ID-kaarten niet meer mogelijk zijn. Het VK heeft hier aangegeven EU-ID kaarten tot tenminste 1 januari 2021 te accepteren als geldig reisdocument.

Gevolgen groepsreizen

2. Wat zijn de gevolgen voor groepsreizen naar het VK met Nederlandse of Engelse reisleiding?

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen en goederen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal

Of er in het onverhoopte geval van een no deal scenario andere regels gaan gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat stellen aan EU reizigers.

Groepen / individuele reizigers

3. Gelden er andere regels voor groepen reizigers dan voor individuele reizigers?

En: Gelden er andere regels voor minderjarige en meerderjarige reizigers? 

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen voor individuele en/of groepsreizen tussen de EU en het VK. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal

Of er in het onverhoopte geval van een no deal scenario andere regels gaan gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat stellen aan EU reizigers.

ID-kaart scholieren

5. Kunnen scholieren na de Brexit nog met een ID-kaart naar het VK reizen? 

Zo ja, is daarbij een bepaalde geldigheidsduur van de ID-kaart noodzakelijk?

Zie hiervoor het antwoord op vraag 1.

Visum voor VK

6. Is er na de Brexit een visum nodig om naar het VK te reizen of valt het VK onder de non-visa landen voor korte (zaken)reizen?

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal

De regering van het VK heeft aangegeven burgers van de EU niet aan de visumplicht te onderwerpen voor kort verblijf. Dit hebben zij uiteengezet in het policy paper “The future relationship between the United Kingdom and the European Union” dat te vinden is op de website van de overheid van het VK.

Visum aanvragen

7. Waar en wanneer kan ik een visum aanvragen voor het VK?

De Britse regering heeft haar intentie uitgesproken geen visum te vragen aan mensen die kort in Groot-Brittannië willen verblijven. Lees het uitgebreide antwoord op deze vraag onder vraag 6. 

Camper of auto huren

8. Wat zijn de gevolgen voor reizigers die in het VK een auto of camper willen huren?

En: is een Nederlands rijbewijs straks geldig in het VK?

Het VK geeft aan dat ook bij een Brexit een rijbewijs van een EU burger geldig blijft. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de overheid van het VK.

Huisdieren op reis

10. Wat zijn de gevolgen voor het meenemen van huisdieren naar het VK?

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. controles van meereizende huisdieren. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal

In het geval van een no deal -scenario heeft het VK op deze website aangegeven wat de gevolgen zullen zijn. Bij terugkomst van de huisdieren naar de EU vanuit het VK gaan de EU regels gelden. Deze kunt u hier vinden.

Goederen op reis

11. Wat zijn de gevolgen voor het meenemen van goederen naar het VK?

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. controles van goederen. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal

In het geval van een no deal-scenario is er geen vrij verkeer van goederen meer. Dat betekent dat geïmporteerde goederen moeten worden aangegeven bij de Douane, en dat daar mogelijk invoerrechten en btw over betaald moeten worden. Hier geldt de standaard vrijstelling voor derde landen. Deze kunt u hier vinden.

Stage lopen in VK

12. Waar moeten studenten die stage willen lopen in het VK, rekening mee houden?

Bij een deal

Tijdens de overgangsperiode veranderd zal er niets veranderen voor studenten die stage willen lopen tijdens de overgangsperiode. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal

Of er in het onverhoopte geval van een no deal scenario andere regels gaan gelden is afhankelijk van welke voorwaarden het VK gaat opleggen aan studenten die stage willen lopen.