Nergens in Europa vind je zo’n grote dichtheid aan natuur- en cultuurschatten als in Duitsland.
Een vakantie in Duitsland is voor ieder wat wils; wandelen, steden en natuur!
Het kan allemaal in Duitsland!
Sind Sie fertig? Dan geht’s los: op vakantie in Duitsland!
Zoals het klokje in het Schwarzwald tikt, tikt het nergens, ontdek de streek van de koekoeksklokken, Kirschtorte en de prachtige bossen.
Of ga je de Beierse bergen in? De streek van de Weisswurst en de Lederhosen. Ga ook naar
het beschermde natuurgebied van de Rhön, in het hart van Duitsland, vlak bij het voormalige IJzeren Gordijn.
Op vakantie in Duitsland leer je de Europese geschiedenis kennen. Je vindt er plaatsen en
natuurgebieden die Unesco uitriep tot werelderfgoed. Fiets langs de restanten van de Muur. Voel je thuis in het Holländisches Viertel in Potsdam. Ontdek de schoonheid van het heropgebouwde Dresden. En bewonder de strakke elegantie van Bauhaus in Dessau!
Bergen worden lager richting kust
Een klein deel van de noordelijke Kalkalpen met de Zugspitze behoort tot Duitsland. Dit hooggebergte heeft hoge toppen en diepe dalen. Ten noorden van dit bergland ligt een brede hoogvlakte, begrensd door de Donau. Hierachter liggen de meren en uitgestrekte moerassen. In Zuid-Duitsland ligt het Alpenvoorland. Hier komen de imposante woudgebergten voor, zoals het Zwarte Woud, het Odenwoud en Spessart. Van België tot Bohemen loopt de Midden-Duitse opwelving, een zeer afwisselend landschap met heuvels en middelgebergte. In het noorden domineert de laagvlakte. De mooie, brede rivieren stromen langs historische steden, waardoor het populaire routes zijn voor vakantiegangers. Ook zijn er talrijke meren, vooral in de Mecklenburgische Seenplatte. Het Bodenmeer, de Müritzsee en de Chiemsee zijn de grootste meren.
Romeinse en middeleeuwse cultuur
Overal zijn de Romeinse tijd en de middeleeuwen nog 'tastbaar' aanwezig. Vooral de romaanse stijlperiode heeft zoveel imposante bouwwerken achtergelaten dat het onderwerp is van veel toeristische uitstapjes. Zo'n duizend jaar geleden werden er imposante burchten gebouwd en kwamen de kunsten en wetenschappen tot grote bloei in kloosters. En verrezen er reusachtige kathedralen en kerken. Vanaf het midden van de 13e eeuw tot het begin van de 16e eeuw werkten de gotische bouwmeesters aan omhoogstrevende, door spitse bogen gekenmerkte architectuur. Hoogtepunten zijn de kathedralen van Keulen en Regensburg, de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Trier, de domkerk van Ulm en de Mariakerk in Lübeck. Augsburg is dé Duitse stad waar nog vele unieke bouwwerken uit de Renaissance te zien zijn. In de 17e en 18e eeuw werden de gebouwen voorzien van figuratieve opsmuk. Deze wereld van schone schijn wordt de barok genoemd. Vooral in Zuid-Duitsland zijn prachtige voorbeelden te zien. De tegenhanger van de barok was het classicisme. Een mooi voorbeeld van deze klassieke bouwstijl is de Brandenburger Tor in Berlijn. In Darmstadt werd in 1899 de Jugendstil geboren. Het is het grootste openluchtcomplex van Jugendstil in Duitsland. In het industriële tijdperk was Bauhaus in Dessau revolutionair.
De worst ontbreekt nergens
De bewoners van het land tussen de zee en de Alpen staan vooral bekend als grote liefhebbers van allerlei soorten worsten. Stevige eters doen zich tegoed aan bloed- en leverworst. Op de menukaart zal vlees nooit ontbreken. Elke streek heeft zijn eigen favoriet. De runderen, lammeren, heideschapen, aardappels en kool worden gecombineerd tot pittige kost of tot culinaire hoogstandjes. Vis is een ware lekkernij in de kustplaatsen. Hier kun je bijvoorbeeld haring met speksaus bestellen. Of zeetong, schol, garnalen en oesters. De eetgelegenheden verschillen enorm. Voor verse mosselen ga je bijvoorbeeld naar een kroeg, voor gebraden wildzwijn naar een eetcafé en voor asperge-morielje-ragout naar een van de vele sterrenrestaurants. Brouwerijen zijn er volop. Er worden zo'n vijfduizend verschillende bieren verkocht. Ook hier geldt dat elke streek zijn eigen favoriete biersoort heeft. De Duitse wijnen zijn fris, fruitig zuur. Door de wijngebieden, maar ook de brouwerijen, worden rondleidingen georganiseerd.
Geschiedenis
De 'Duitse' Germaanse stammen werden tussen de 6e en 9e eeuw onder Frankisch gezag verenigd. In 843 werd het rijk verdeeld in een West- en Oost-Frankisch deel. In 962 liet Otto I zich in Rome kronen tot keizer van Duitsland. Het Duitse keizerschap werd in 1122 beëindigd. In 1273 werd Graaf Rudolf I van Habsburg koning. De periode tussen 1517 en 1814 kenmerkte zich door reformatie, contra-reformatie en absolutisme. In de tweede helft van de 17e en begin 18e eeuw werd Duitsland vooral bedreigd door Franse expansie. Na de val van Napoleon werd de Klein-Duitse eenheid (Duitse Bond) gedeeltelijk hersteld. De jaren 1871-1916 stonden geheel in het teken van Bismarcks geniale buitenlandpolitiek en binnenlandse sociaal democratie. De Eerste Wereldoorlog werd door Duitsland verloren en de Weimar-Republiek ontstond. In 1929 behaalden de nationaal-socialisten een reeks verkiezingszeges. Met alle dramatische gevolgen van dien. De geschiedenis van het Derde Rijk eindigde met de nederlaag tijdens de Tweede Wereldoorlog en opsplitsing van Duitsland in de Bondsrepubliek en de kleinere DDR. De val van de Berlijnse muur in 1989 betekende weer de hereniging van de DDR en BRD tot een democratisch Europees Duitsland.
Electriciteit
Randaarde stekkers passen ook in Duitse stopcontacten.
Persoonsdocumenten
Geldig paspoort of een geldige Europese of Nederlandse identiteitskaart vereist. Het document moet je in het openbaar steeds bij je hebben.
Rij- en kentekenbewijzen
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is het bromfietscertificaat vereist. Nederlandse motorvoertuigen met een nieuwe kentekenplaat hoeven binnen de EU en Zwitserland niet meer voorzien te zijn van een NL-sticker. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker.
Geld
De munteenheid is de euro. Met de Nederlandse bank- en giropassen kun je bij geldautomaten met het Maestrologo geld opnemen American Express, Diners Club, Visa en Master/Eurocard worden in bijna alle hotels, restaurants, winkels en benzinestations geaccepteerd.
Winkels
Geopend van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.30 uur en zaterdag tot 16.00 uur.
Postkantoren
Geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur en van 14.30 t/m 16.00 uur. Op zaterdag zijn de postkantoren geopend van 8.30 tot 12.00 uur.
Banken
Geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 t/m 13.00 uur en van 14.30 t/m 16.00 uur.
Benzinestations
Benzinestations langs de snelwegen zijn vaak 24 uur per dag open. Bij andere benzinestations variëren de tijden.
Tol
In Duitsland zijn alle wegen tolvrij.
Milieusticker
In sommige steden in Duitsland heb je een milieusticker op de auto nodig. Alleen met deze sticker heb je toegang tot de stadscentra. Deze steden worden aangeduid met 'Umweltzone'.
Deze milieusticker kun je van tevoren aanvragen bij de ANWB-winkel.
Klik hier voor meer informatie over de mileusticker.
Alarmnummers
Het algemene alarmnummer is 112.
Pharos Reizen Alarmcentrale
070 3141465 (vanaf avond voor vertrek tot thuiskomst).
Wegenwachthulp
Het algemene wegenhulpnummer van de ADAC is 01802 22 22 22 (mobiel 22 22 22).
Taal
Duits.
Extra feestdagen
Veel feestdagen zijn niet landelijk:
Driekoningen: 6 januari
Rosenmontag: 27 februari
Goede Vrijdag: 14 april
Dag van de Arbeid: 1 mei
Sacramentsdag: 15 juni
Maria-Tenhemelopneming: 15 augustus
Dag van de Duitse Eenheid: 3 oktober
Reformatiedag: 31 oktober
Allerheiligen: 1 november
Boete- en Biddag: 16 november