5 redenen voor een vakantie in Lapland

Waarom een vakantie in Lapland?

5 redenen voor een vakantie in magisch Lapland

Lapland is één grote wildernis: de natuur is er overweldigend en de stilte oorverdovend. Je kent Lapland waarschijnlijk van de vele foto’s en verhalen van huskysafari’s, sneeuwscootertochten, skitochten en het noorderlicht. Hoe zeer je daardoor ook denkt dat je je bontmuts nodig hebt in Noord-Scandinavië, Lapland is zowel prachtig voor een vakantie in de zomer als in de winter. In de zomer vind je er de midzomernachtzon, terwijl je er in de winter grote kans hebt op het mystieke noorderlicht. We nemen je graag mee op trektocht door het magische Lapland.

Waar ligt Lapland? Dit en meer over vakantie in Lapland

5. Lapland: waar ligt dat eigenlijk?

Laten we eerst een verwarring uit de weg gaan: Lapland is geen land, maar een regio. Dat maakt het ook lastig precies aan te wijzen waar Lapland ligt. Van oudsher wordt het gebied waar rendieren leven Lapland genoemd. Lapland wordt nu doorgaans gezien als de Noordelijkste regio’s in Finland, Zweden, Noorwegen en zelfs een stukje in Rusland.

Tegenwoordig is dat grofweg alles van Noord-Scandinavië, waarbij het zwaartepunt in Finland ligt. Dat is ook deels aan te wijzen omdat de Finse provincie Lappi vrij vertaald Lapland betekent. En hoewel de bewoners van Lapland geen eigen grond hebben, hebben ze daarentegen wél een eigen taal. Compleet onbegrijpelijk voor buitenstaanders, al spreekt hun gastvrijheid boekdelen. Beleef deze unieke beleving tijdens je vakantie in Lapland!

Bezoek de Sami tijdens je Lapland vakantie

4. Traditionele bewoners van Lapland: de Sami

De traditionele bewoners van Lapland worden de Sami of Saami genoemd. Een deel van deze bewoners leeft nog via oude tradities: ze wonen in tenten en vervoeren zich door middel van rendieren. De Sami hebben echt een eigen cultuur, waarbij er veel overeenkomsten zijn met die van de indianen of Inuit in Noord-Amerika.

De Sami hebben een eigen vlag, volkslied en zelfs een eigen parlement. Hoewel de bewoners van Lapland van oorsprong met hun rendieren op pad gingen en daarom niet veel waarde hechtte aan landgrenzen, hebben ze geen eigen land maar bevinden ze zich in heel Lapland. Neem tijdens je vakantie in Lapland zeker eens een bezoekje aan het Sami-museum (te vinden in Karasjok - Noorwegen).

De natuur in Lapland is prachtig!

3. Natuur in Lapland

Lapland is een uitgestrekt, bergachtig gebied met veel bossen en nog veel meer meren. Veel mensen denken dat Lapland alleen geschikt is voor winterliefhebbers, die het liefst in metersdikke sneeuw vertoeven. Maar niets in minder waar: in de zomer is Lapland óók prachtig voor een vakantie.

Zonnestralen kristalliseren over de groenblauwe meren, walvissen groeten je vanaf het wateroppervlakte en beeldschone nationale parken geven je het ultieme gevoel van vrijheid. Daardoor is Lapland in de zomer een ideale bestemming voor wandelaars. Maar juist omdat Lapland zo’n wild karakter heeft, kun je er nog veel meer! Wat dacht je van kanoën, kajakken, fietsen en raften. Natuurlijk is Lapland ook geschikt voor een goed boek. Want nergens anders in Europa vind je zo’n oorverdovende stilte!

Vier de midzomernacht in het zomerse Lapland

2. Middernachtzon in Lapland

De middernachtzon maakt de zomerdagen in Lapland eindeloos. In deze periode, die grofweg van 6 juni tot 6 juli duurt, gaat de zon eigenlijk niet onder in Lapland. Het blijft tot wel 24 uur per dag licht. De laagstaande zon in de avonduren zet het Laplandse landschap telkens weer in een andere gloed. En als je er toch je vakantie viert: kom de midzomernacht vieren!

De midzomernacht is de nacht van de zonnewende, de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Elk jaar worden in deze nachten grote feesten gevierd, een meer typische traditie dan deze is er bijna niet. Zing de ‘Små grodorna’ rond de meiboom, dans rond het vreugdevuur, speel gitaarmuziek onder de in kleuren bedekte hemel of beleef de midzomernachtzon vanaf het glinsterende meer.

Bekijk het noorderlicht tijdens je vakantie in Lapland

1. Ultiem Lapland: het noorderlicht!

Ben je een echte winterliefhebber? Kom naar Lapland! Meters dikke sneeuw en het maagdelijk witte landschap maken van Lapland het ultieme winterwonderland. De doordringende kou laat je neus prikkelen, de geur van knisperend houtvuur en de overweldigende warmte van de sauna’s laten je weer opleven. Bijna niets is lekkerder na een koude skitocht. Er is maar één ding beter tijdens je vakantie in Lapland: het noorderlicht!

Weinig natuurspektakels zijn zo indrukwekkend als dit fenomeen. Groene en paarse flarden dansen door de poolhemel, wie niet zou weten wat het noorderlicht is zou het waarschijnlijk typeren als magie. Iedereen kent de foto’s, maar het noorderlicht zelf meemaken is toch een hele beleving. Geniet van de mooiste lichtshow op aarde!

Onze tips

Prijsdetails

Deze prijs is:

 • per persoon per 20-daagse rondreis
 • inclusief reserverings-/dossierkosten: € 25,- per boeking en calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking

Verplichte toeslag Stena Line - bij reservering te betalen

 • toeslag bij de 20- en 25-daagse rondreis bij vertrek op maandag en dinsdag in de periode van 1 juni t/m 29 juli 2020: € 94 per boeking
 • toeslag bij de 20- en 25-daagse rondreis bij vertrek op vrijdag, zaterdag en zondag in de periode van 19 juni t/m 16 augustus 2019: € 68 per boeking

Bij reservering op te geven indien gewenst en te betalen:

Naast de standaard binnenhut kun je ook kiezen voor een buitenhut. Hiervoor geldt een toeslag.

Overtocht Kiel - Göteborg:

 • tweepersoonsbuitenhut € 27,- per hut per enkele reis

Overtocht Stockholm - Turku:

 • tweepersoonsbuitenhut € 30,- per persoon per enkele reis

Overtocht Oslo - Frederikshavn:

 • tweepersoonsbuitenhut € 37,- per hut per enkele reis

Diner aan boord:

Overtocht Kiel - Göteborg:

 • dinerbuffet € 35,- per persoon per enkele reis

Overtocht Stockholm - Turku:

 • dinerbuffet € 42,- per persoon per enkele reis

Overtocht Oslo - Frederikshavn:

 • dinerbuffet € 44,- per persoon, per enkele reis

Toeslag hoge auto:

 • auto hoger dan 2 m en tot 3 m hoog en tot 6 m lang, Kiel-Göteborg: gratis
 • auto hoger dan 2 m en tot 3 m hoog en tot 6 m lang, Oslo-Frederikshavn: € 29,- per auto per enkele reis

Optioneel bij te boeken

Ferry Moskenes - Bodø:
Vanaf de Lofoten kun je per ferry terug naar het vaste land. Indien gewenst, boeken wij de ferry van Moskenes naar Bodø.

 • € 162,- voor 1 auto en 2 personen

Excursiepakket:
Kies er voor om jouw rondreis extra compleet te maken door het excursiepakket vooraf bij te boeken. Het excursiepakket omvat een rondvaart in Stockholm (Under the Bridges), rondvaart door Oslofjord, toegang tot de Noordkaap (entree, bubbels en een certificaat) en entree tot Maihaugen. Prijs per persoon:

 • € 137,- per persoon per excursiepakket

Upgrade pakket naar comfort/centrum hotels
Indien je kiest voor het upgrade pakket naar comfort/centrum hotels, zijn er de volgende wijzigingen in de reis:

 • Scandic Talk wordt een upgrade naar comfort hotel Clarion Stockholm of centrum hotel Scandic Klara Hotel
 • Scandic Meilahti wordt upgrade naar een centrum hotel in Helsinki
 • Scandic Nordkapp in Skipsfjorden wordt Scandic Bryggen in Honningsvåg
 • Thon Nordlys wordt een upgrade naar een superior kamer
 • Scandic Holmenkollen wordt upgrade naar een centrum hotel in Oslo

De meerprijs voor het upgrade pakket voor de 20-daagse reis bedraagt € 139,50 per persoon bij 2 personen in een tweepersoonskamer en € 241,- totaal bij 1 persoon.
De meerprijs voor het upgrade pakket voor de 25-daagse reis bedraagt € 209,50 per persoon bij 2 personen in een tweepersoonskamer en € 356,- totaal bij 1 persoon.

Extra overnachting in Oslo - Scandic Holmenkollen Park Hotel
Je kunt ervoor kiezen om het verblijf in Scandic Holmenkollen Park Hotel met 1 nacht te verlengen. Meerprijs totaal:

 • bij de 20- en 25-daagse reis voor 1 nacht bij een bezetting van twee personen € 166,50 per persoon, bij een bezetting van één persoon € 118,- totaal.

Let op: 
Personenauto´s tot 1,9 m hoogte zijn inbegrepen. Voor auto´s hoger dan 1,9 m dient een aparte plaats gereserveerd te worden en geldt er een toeslag (op aanvraag)!

Halfpension in hotels

 • bij de 20-daagse rondreis, 10x halfpension in hotels (geen halfpension mogelijk in Stockholm, Helsinki, Tromsø,Trondheim en Oslo) € 365,- per persoon
 • bij de 25-daagse rondreis, 15x halfpension in hotels (geen halfpension mogelijk in Stockholm, Helsinki, Tromsø,Trondheim en Oslo) € 449,- per persoon
Sluit details
Noord-Noorwegen, sprookjesachtig mooi (fotograaf Ruben Drenth)
Noordkaap en Lofoten
20- of 25-daagse rondreis Stockholm, Finland en Noorwegen
 • Rondreis
 • Noorwegen
 • Noord Noorwegen
 • reis naar de noordelijkste hoogtepunten van Europa
 • bezoek Helsinki, Oslo én Stockholm
 • inclusief 3x overtocht met binnenhut en ontbijt
Per persoon vanaf € 1562,75 bij vertrek op 31-08-2020
Prijsdetails

Deze prijs is:

 • inclusief dossier-/reserveringskosten: € 25,- per boeking en Calamiteitenfonds van € 2,50 per boeking

Verplichte toeslag, ter plaatse te betalen

 • one way kosten autohuur: ca. € 185 tot € 300. Omdat je de huurauto op een andere plaats inlevert dan je hem ophaalt, geldt er in de meeste gevallen een oneway-toeslag. Deze dien je ter plaatse te betalen bij de verhuurbalie van de autoverhuur. De exacte hoogte van deze toeslag kun je terug vinden op het autohuur voucher onder het kopje 'geboekte extra's'.

Bij reservering op te geven en te betalen

 • upgrade naar het Radisson Blu Tromsø & Svinøya: € 389,- voor 2 personen of € 383,- voor 1 persoon
 • upgrade naar een buitenhut op de Hurtigruten: € 64,- voor 2 personen en € 49,- voor 1 persoon
 • late check out (tot 23.00 uur) bij Thon Hotel Polar: € 175,- voor 2 personen of € 133,- voor 1 persoon
Afwijkende annuleringskosten
Let op! Je kunt de vliegtickets niet kosteloos wijzigen of annuleren. Vanaf het moment van boeken gelden er 100% wijzigins- en annuleringskosten, Sluit details
De Lofoten zijn ook in de winter een bezoek waard
 • Wintersport
 • Noorwegen
 • Noord Noorwegen
 • ontdek het betoverende landschap van de Lofoten
 • Tromsø, dé ideale plek om het Noorderlicht te spotten
 • inclusief vlucht Amsterdam - Tromso & Evenes - Amsterdam met SAS
Per persoon vanaf € 1442,75 bij vertrek op 02-03-2020
Prijsdetails

Deze prijs is:

 • inclusief dossier-/reserveringskosten: € 25,- per boeking en Calamiteitenfonds: € 2,50

Bij reservering op te geven indien gewenst en te betalen:

Op dit moment zijn de prijzen voor halfpension en optionele excursies voor 2019/2020 nog niet bekend. Deze zullen zo spoedig mogelijk volgen.

 • halfpension*: € 283,50 per persoon van 13 jaar en ouder, € 140,- per kind van 5 t/m 12 jaar, € 42 per kind 0 t/m 4 jaar
 • halfpension* vertrek 22/12 en 29/12: € 313,- per persoon van 13 jaar en ouder, € 150,- per kind van 5 t/m 12 jaar, € 46 per kind 0 t/m 4 jaar

* als je halfpension boekt is het ontbijt in restaurant Colorado en het diner (3-gangen) in Restaurant Villisika, beide in het centrum van Ruka nabij de skipiste
Het is niet mogelijk alleen ontbijt of volpension bij te boeken.

Extra excursies
Voor extra informatie en beschijving zie de excursies tab

 • Russisch grensbezoek met de sneeuwscooter *** - € 215 per persoon
 • RZR buggy rally ** - € 85 per persoon van 16 jaar en ouder, € 50 per kind van 5 t/m 15 jaar, kind van 0 t/m 4 jaar is gratis
 • Sneeuwschoenwandeling naar Oulanka National Park ** - € 89 per persoon van 12 jaar en ouder, € 60 per kind van 5 t/m 11 jaar, kind van 0 t/m 4 jaar is gratis
 • IJsvissen *  -  € 60,- per persoon van 12 jaar en ouder, € 40,- per kind van 3 t/m 11 jaar, kind van 0 t/m 2 jaar is gratis
 • Sauna tour & diner * - € 120,- per persoon van 12 jaar en ouder, € 76,- per kind van 3 t/m 11 jaar, kind van 0 t/m 2 jaar is gratis
 • Winter nacht ** - € 199,- per persoon van 12 jaar en ouder, € 179,- per kind van 5 t/m 11 jaar, kind 0 t/m 4 is gratis
 • bezoek aan de rendierfarm* - € 129,- per persoon van 12 jaar en ouder, € 112,- per kind van 3 t/m 11 jaar, kind van 0 t/m 2 jaar is gratis

Moeilijkheids gradatie van de excursie's:
* Makkelijk
** Gemiddeld
*** Zwaar

Skipakket 5/7
Inbegrepen: Skipas en complete ski- of snowboarduitrusting incl. ski's/snowboard, schoenen en stokken (alleen de helm is niet inclusief, maar wel verplicht) voor 5 dagen binnen een periode van 7 dagen.
Volwassenen - € 277,- per persoon
Senioren 65+ - € 168,82 per persoon
Kinderen 12 t/m 17 jaar - € 252,05 per persoon
Kinderen 0 t/m 5 jaar - gratis

Speciale actie: kinderen van 6 t/m 11 jaar krijgen de skipas en skimateriaal voor 5 dagen gratis indien zij reizen met 2 volbetalenden.

Afwijkende wijzigings- en annuleringskosten
Het wijzigen van namen en geboortedata is mogelijk tot 7 dagen voor vertrek, hiervoor wordt € 50 aan wijzigingskosten in rekening gebracht. Indien je jouw vouchers al hebt ontvangen ontvang je nieuwe vouchers.

De vliegtickets worden 2 maanden voor vertrek geprint. Wanneer de vliegtickets zijn geprint gelden er voor de vlucht 100% annuleringskosten.

Sluit details
Je Fins winteravontuur begint! Ben je er klaar voor?
Fins winteravontuur
8-daagse winterreis Fins Lapland, Ruka Kuusamo - met appartement
 • Wintersport
 • Finland
 • Fins Lapland
 • verblijf in een appartement vlakbij het centrum van Ruka
 • ga mee op een uniek winteravontuur met o.a. huskysledetocht
 • inclusief retourvlucht Amsterdam - Kuusamo
Per persoon vanaf € 1098,75 bij vertrek op 05-01-2020

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven