5 redenen voor een vakantie in Lapland

Waarom een vakantie in Lapland?

5 redenen voor een vakantie in magisch Lapland

Lapland is één grote wildernis: de natuur is er overweldigend en de stilte oorverdovend. Je kent Lapland waarschijnlijk van de vele foto’s en verhalen van huskysafari’s, sneeuwscootertochten, skitochten en het noorderlicht. Hoe zeer je daardoor ook denkt dat je je bontmuts nodig hebt in Noord-Scandinavië, Lapland is zowel prachtig voor een vakantie in de zomer als in de winter. In de zomer vind je er de midzomernachtzon, terwijl je er in de winter grote kans hebt op het mystieke noorderlicht. We nemen je graag mee op trektocht door het magische Lapland.

Waar ligt Lapland? Dit en meer over vakantie in Lapland

5. Lapland: waar ligt dat eigenlijk?

Laten we eerst een verwarring uit de weg gaan: Lapland is geen land, maar een regio. Dat maakt het ook lastig precies aan te wijzen waar Lapland ligt. Van oudsher wordt het gebied waar rendieren leven Lapland genoemd. Lapland wordt nu doorgaans gezien als de Noordelijkste regio’s in Finland, Zweden, Noorwegen en zelfs een stukje in Rusland.

Tegenwoordig is dat grofweg alles van Noord-Scandinavië, waarbij het zwaartepunt in Finland ligt. Dat is ook deels aan te wijzen omdat de Finse provincie Lappi vrij vertaald Lapland betekent. En hoewel de bewoners van Lapland geen eigen grond hebben, hebben ze daarentegen wél een eigen taal. Compleet onbegrijpelijk voor buitenstaanders, al spreekt hun gastvrijheid boekdelen. Beleef deze unieke beleving tijdens je vakantie in Lapland!

Bezoek de Sami tijdens je Lapland vakantie

4. Traditionele bewoners van Lapland: de Sami

De traditionele bewoners van Lapland worden de Sami of Saami genoemd. Een deel van deze bewoners leeft nog via oude tradities: ze wonen in tenten en vervoeren zich door middel van rendieren. De Sami hebben echt een eigen cultuur, waarbij er veel overeenkomsten zijn met die van de indianen of Inuit in Noord-Amerika.

De Sami hebben een eigen vlag, volkslied en zelfs een eigen parlement. Hoewel de bewoners van Lapland van oorsprong met hun rendieren op pad gingen en daarom niet veel waarde hechtte aan landgrenzen, hebben ze geen eigen land maar bevinden ze zich in heel Lapland. Neem tijdens je vakantie in Lapland zeker eens een bezoekje aan het Sami-museum (te vinden in Karasjok - Noorwegen).

De natuur in Lapland is prachtig!

3. Natuur in Lapland

Lapland is een uitgestrekt, bergachtig gebied met veel bossen en nog veel meer meren. Veel mensen denken dat Lapland alleen geschikt is voor winterliefhebbers, die het liefst in metersdikke sneeuw vertoeven. Maar niets in minder waar: in de zomer is Lapland óók prachtig voor een vakantie.

Zonnestralen kristalliseren over de groenblauwe meren, walvissen groeten je vanaf het wateroppervlakte en beeldschone nationale parken geven je het ultieme gevoel van vrijheid. Daardoor is Lapland in de zomer een ideale bestemming voor wandelaars. Maar juist omdat Lapland zo’n wild karakter heeft, kun je er nog veel meer! Wat dacht je van kanoën, kajakken, fietsen en raften. Natuurlijk is Lapland ook geschikt voor een goed boek. Want nergens anders in Europa vind je zo’n oorverdovende stilte!

Vier de midzomernacht in het zomerse Lapland

2. Middernachtzon in Lapland

De middernachtzon maakt de zomerdagen in Lapland eindeloos. In deze periode, die grofweg van 6 juni tot 6 juli duurt, gaat de zon eigenlijk niet onder in Lapland. Het blijft tot wel 24 uur per dag licht. De laagstaande zon in de avonduren zet het Laplandse landschap telkens weer in een andere gloed. En als je er toch je vakantie viert: kom de midzomernacht vieren!

De midzomernacht is de nacht van de zonnewende, de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Elk jaar worden in deze nachten grote feesten gevierd, een meer typische traditie dan deze is er bijna niet. Zing de ‘Små grodorna’ rond de meiboom, dans rond het vreugdevuur, speel gitaarmuziek onder de in kleuren bedekte hemel of beleef de midzomernachtzon vanaf het glinsterende meer.

Bekijk het noorderlicht tijdens je vakantie in Lapland

1. Ultiem Lapland: het noorderlicht!

Ben je een echte winterliefhebber? Kom naar Lapland! Meters dikke sneeuw en het maagdelijk witte landschap maken van Lapland het ultieme winterwonderland. De doordringende kou laat je neus prikkelen, de geur van knisperend houtvuur en de overweldigende warmte van de sauna’s laten je weer opleven. Bijna niets is lekkerder na een koude skitocht. Er is maar één ding beter tijdens je vakantie in Lapland: het noorderlicht!

Weinig natuurspektakels zijn zo indrukwekkend als dit fenomeen. Groene en paarse flarden dansen door de poolhemel, wie niet zou weten wat het noorderlicht is zou het waarschijnlijk typeren als magie. Iedereen kent de foto’s, maar het noorderlicht zelf meemaken is toch een hele beleving. Geniet van de mooiste lichtshow op aarde!

Onze tips

Prijsdetails

Deze prijs is:

 • inclusief € 25,- dossier-/reserveringskosten en € 2,50 calamiteitenfonds per boeking, € 5,- per persoon SGR-bijdrage (per 1 januari 2021). 

Ter plaatse te boeken en te betalen

 • extra bestuurder: ca. SEK 40 per extra bestuurder per dag
 • afkoop eigen risico SCDW (Super Collision Damagae Waiver): ca. SEK 140 per dag, tot max. van SEK 1600
 • navigatiesysteem: ca. SEK 520

Afwijkende wijzigings- en annuleringskosten 
- bij annulering tot 57 dagen voor vertrek: 30% van de reissom
- bij annulering tussen de 57e en 29e dag voor vertrek: 50% van de reissom
- bij annulering tussen de 29e en 15e dag voor vertrek: 75% van de reissom
- bij annulering tussen de 15e en 8e dag voor vertrek: 90% van de reissom
- bij annulering tussen de 8e dag voor vertrek tot en met de vertrekdag: 100% van de reissom

Vluchten
Het wijzigen van namen en geboortedata is mogelijk tot 7 dagen voor vertrek, hiervoor wordt € 50 aan wijzigingskosten in rekening gebracht. Indien je jouw vouchers al hebt ontvangen ontvang je nieuwe vouchers.

Wanneer de boeking definitief is, geldt er voor de vluchten 100% annuleringskosten.

Sluit details
Noordkaap, Noorwegen
Van Noordkaap tot Sami
15-daagse fly & drive Zweeds Lapland, Noord-Noorwegen en Fins Lapland
 • Rondreis
 • Noorwegen
 • Noord Noorwegen
 • bezoek het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap!
 • ontdek Zweden, Noorwegen en Finland in één reis
 • inclusief retourvlucht Rotterdam - Skellefteå met Transavia
Per persoon vanaf € 1712,75 bij vertrek op 18-08-2021
Prijsdetails

Deze prijs is:

 • inclusief dossier-/reserveringskosten: € 25,- per boeking, calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking en € 5,- per persoon SGR-bijdrage (per 1 januari 2021)

Bij reservering op te geven indien gewenst en te betalen

 • excursie Nordic Walking in Iso-Syöte : € 49,- per persoon
 • excursie Floating, laatste avond in Rovaniemi: € 90,- per persoon

Autohuur
Het is mogelijk om tegen betaling van een toeslag een andere categorie autohuur te boeken, bijvoorbeeld een stationwagen. Beschikbaarheid is op aanvraag. Indien je een andere categorie autohuur wenst kun je dit via ons contact center doorgeven. Dit kan door te bellen naar 023-5542870 of te mailen naar klantenservice@pharosreizen.nl

Afwijkende wijzigings- en annuleringskosten vluchten
Het wijzigen van namen en geboortedata is mogelijk tot 7 dagen voor vertrek, hiervoor wordt € 50,- aan wijzigingskosten in rekening gebracht. Indien je jouw vouchers al hebt ontvangen ontvang je nieuwe vouchers.

Wanneer de boeking definitief is, geldt er voor vlucht 100% annuleringskosten.

 

 

Sluit details
Maak prachtige wandelingen in Nationaal Park Abisko
Puur Fins en Zweeds geluk
15-daagse rondreis Fins- en Zweeds Lapland
 • Rondreis
 • Finland
 • Fins Lapland
 • ontdek Fins- én Zweeds Lapland
 • inclusief bezoek aan de Sami
 • inclusief vlucht en autohuur
Prijsdetails

Deze prijs is:

 • inclusief reserverings-/dossierkosten: € 25,- per boeking en calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking, € 5,- per persoon SGR-bijdrage (per 1 januari 2021)

Bij reservering op te geven indien gewenst en te betalen

 • Brim Explorer Silent boottocht met elektrische boot op de Trollfjord: € 111,- per persoon
 • Guossi, Guest in Sápmi (bezoek aan een Sami dorp): € 55,- per persoon
Het is mogelijk om tegen betaling van een toeslag een andere categorie autohuur te boeken, bijvoorbeeld een stationwagen. Beschikbaarheid is op aanvraag. Indien je een andere categorie autohuur wenst kun je dit via ons contact center doorgeven. Dit kan door te bellen naar 023-5542870 of te mailen naar klantenservice@pharosreizen.nl

Afwijkende wijzigings- en annuleringskosten vluchten
Het wijzigen van namen en geboortedata is mogelijk tot 7 dagen voor vertrek, hiervoor wordt € 35 aan wijzigingskosten in rekening gebracht. Indien je jouw vouchers al hebt ontvangen ontvang je nieuwe vouchers.

Vanaf het moment van boeken geldt er 100% annuleringskosten op de vluchten.

Sluit details
Maak prachtige wandelingen in Nationaal Park Abisko
Parels rond de poolcirkel
15-daagse fly drive Zweeds Lapland en Noorse eilanden
 • Rondreis
 • Zweden
 • Noord-Zweden
 • ontdek Zweeds Lapland en de Noorse eilanden
 • geniet van de prachtige uitzichten onderweg
 • inclusief vluchten en huurauto
Per persoon vanaf € 1778,75 bij vertrek op 16-06-2021

Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven