Europese Recepten

Een heerlijk voorproefje van je vakantie!

Kan je eigenlijk niet wachten tot je vakantie begint? En kunnen je kinderen niet meer stoppen met praten over die échte Italiaanse pizza? Kom alvast in de vakantiestemming en zet je vakantieland alvast op tafel! Dus bind die schorten maar voor, ren naar de supermarkt voor de heerlijkste ingrediënten en zet die malle bakkersmutsen maar alvast op je hoofd! Want wat is er nou leuker dan samen met je kinderen in de keuken te staan? Maak je zelfgebakken scones of muffins voor bij de Engelse ‘high tea’ en breng Frankrijk tot leven met een heerlijk zelfgemaakt croissantje. Mmm, droom jij al weg? Lees dan gauw verder, want we hebben vier heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet. Wel delen, hè! 

Brusselse wafels

Veel gerechten uit de Vlaamse keuken dateren uit de Middeleeuwen en zijn vandaag de dag nog steeds populair. Zo ook de Brusselse wafels. Deze wafels zijn gemaakt van gistdeeg en verschillen in hun vierkante vorm. Ondanks de naam "Brussel" werden de wafels in 1839 in Gent uitgevonden. Traditioneel worden ze bestrooid met poedersuiker, maar ze zijn ook heerlijk met slagroom, fruit of chocoladepasta.

Wat heb je nodig?
(Voor ongeveer 2 personen) 

  • 1.5 ei
  • 187.5 g melk
  • 10 g verse gist
  • 187.5 g lauw water
  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 75 g gesmolten boter
  • snufje zout
  • een beetje poedersuiker
  • slagroom
  • wafelijzer (geschikt voor brede Brusselse wafels)

Stap 1
Weeg voordat je begint alle ingrediënten zorgvuldig af. Neem vervolgens twee ruime mengschalen en scheid de eieren: de dooiers gaan in de kom voor het beslag, de eiwitten kloppen we later op. Klop daarna de dooiers even los met een garde en voeg er de juiste hoeveelheid melk en verse gist aan toe. Klop met de garde tot de gist opgelost is.

Stap 2
Schenk het lauwe water bij het beslag. Zeef vervolgens de bloem in de mengkom, en roer met de garde tot er geen enkel klontertje in het beslag drijft. Doe de afgewogen hoeveelheid boter in een pannetje en laat het smelten op een zacht vuur. Wanneer de boter is gesmolten, schenk je het bij het beslag en roer je het intussen met de garde.

Stap 3
Klop de eiwitten tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor een garde en zorg dat de mengkom vooraf ontvet is, met bv. enkele druppels citroensap en een snuifje zout. Spatel het opgeklopte eiwit onder het beslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft. Strooi tenslotte een snufje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig. Zet het wafelbeslag op een warm tochtvrij plekje en laat het 20 minuten rusten.

Stap 4
Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Laat het ijzer ook voldoende lang voorverwarmen. Schep een portie beslag in het wafelijzer, sluit het meteen en bak een luchtige goudbruine Brusselse wafel. Serveer de wafels versgebakken en strooi over elke wafel wat bloemsuiker. Maak de Brusselse wafel af met een toefje (of meer) slagroom.

Wil je graag beelden zien bij de verschillende stappen? Bekijk dan de video van 'Dagelijkse kost' en leer hoe je zelf Brusselse wafels maakt. 

Pizza margherita

Een pizza is natuurlijk al vrij gewoon in de Nederlandse keuken, maar wat is er nu lekkerder dan een échte Italiaanse pizza? Wist je dat deze pizza vernoemd is naar een oude Italiaanse koningin met dezelfde naam? Ze vond deze pizza zo bijzonder omdat de kleuren overeenkomen met die van de Italiaanse vlag. Dus zelfs de kleuren van dit heerlijke gerecht brengen je in de vakantiestemming! 

 

Wat heb je nodig? 

  • Pizzadeeg (of maak deze zelf met gist, zout en bloem!)
  • 400 gram gehakte tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Een kleine ui
  • Olijfolie
  • Mozzarella
  • Zout en peper (naar smaak)
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 teentje knoflook 
  • Verse basilicum 

Stap 1
Bereid je pizzadeeg voor. Pel alvast een uitje en hak deze samen met de knoflook in stukjes. Verwarm je oven voor op 220 graden.

Stap 2
Verwarm de olijfolie in de koekenpan en voeg als deze warm is je gehakte ui en knoflook toe. Verwarm deze voor ongeveer 1 minuut. Als je ui gefruit is, voeg je de tomatenpuree, gehakte tomaten en oregano toe. Ook kan je hier nog zout en peper naar smaak aan toevoegen. 

Stap 3
Heb je al een mooie ronde pizzabodem gemaakt? Check! Dan kan je je eigengemaakte saus over de bodem uitspreiden en deze beleggen met mozzarella. Bak de pizza voor 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna haal je je pizza uit de oven en kan je er heerlijk van smullen! Vergeet je je pizza niet nog even te decoreren met wat verse basilicumblaadjes? Eet smakelijk!

Scones

Natuurlijk is een echte Engelse high tea wel wat anders. Maar wat als wij je nou vertellen dat je deze gemakkelijk kan nabootsen, gewoon aan je eigen keukentafel? Misschien is je eigen scone zelfs nog wel veel lekkerder. Pas op, het wordt wel een beetje kliederen! 

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 6/7 scones:

  • 40 gram boter
  • 110 ml melk 
  • 30 gram (basterd)suiker
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel 
  • Snufje zout
  • Een klein beetje extra melk (of ei) voor het bestrijken

Stap 1
Bedek je rooster met bakpapier en verwarm je oven voor op ongeveer 125 graden. Snijd de boter in klontjes en stop die samen met het bakmeel in een kom. Wrijf met je vingers door het meel, wat nu een beetje kruimelig zal worden. Daarna kan je de suiker en het snufje zout door het meel heen roeren. Roer de melk door het deeg, totdat een zacht deeg ontstaat. 

Stap 2
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2-3 centimeter. Met een ronde uitsteekring snij je daarna de scones en leg de scone op je bakplaat. Herhaal dit totdat je geen scones meer kan maken. Daarna kan je je deeg weer bij elkaar voegen om hem weer uit te rollen. Zo kan je misschien nog wel een scone maken! Vergeet je niet wat bloem over je werkblad te strooien? Zo zullen je scones niet vastplakken! 

Stap 3
Als al je scones op de bakplaat liggen, bestrijk je ze nog met een klein beetje melk of ei. Bak de scones ongeveer 12-15 minuten. Bij de scones serveer je natuurlijk échte ‘clotted cream’ en een heerlijke jam! 

Crêpes

Breng ‘la douce France’ tot leven en maak samen met de kinderen als ontbijt, tussendoortje of als dessert heerlijke crêpes! Zo hou je je al een beetje aan een échte traditie uit voornamelijk Noord-Frankrijk. Kies jouw favoriete vulling en geniet van deze zoete lekkernij. Wedden dat je er geen spijt van krijgt? 

Wat heb je nodig?
(Voor ongeveer 15 crêpes) 

  • 500 ml melk
  • 30 ml water
  • 250 gram bloem
  • 3 eieren
  • 75 gram poedersuiker of 20 gram normale suiker
  • Snufje zout

Stap 1
Roer in een grote kom het bloem, de suiker en een snufje zout door elkaar. Mix in een andere kom de melk, het water en de drie eieren. Voeg geleidelijk het mengsel van melk en eieren toe aan de droge ingrediënten en mix dit tot een heerlijk glad beslag.

Stap 2
Verwarm je koekenpan voor en laat een klein klontje boter erin smelten. Giet een lepel beslag in de pan en strijk deze uit tot je een dun pannenkoekje krijgt. Laat deze even bakken totdat de bovenkant er niet meer vochtig uitziet en draai dan de crêpe om. Haal de crêpe dan nog niet uit de pan. Daarna is het tijd voor de leukste stap van dit recept: beleggen! 

Stap 3
Beleg ongeveer een derde van de crêpe met jouw favoriete vulling. Ga lekker los, wees creatief! Jam, stroop, poedersuiker, chocopasta, aardbeien…. Wat vind jij lekker? Laat de vulling nog even kort meebakken tot de crêpe mooi bruin en een beetje krokant is. Daarna vouw je de crêpe dubbel. Het lijkt wel een beetje op een pizzapunt. Mmm, heerlijk!