top 5 mooiste kastelen in Europa

Bezoek de burcht Neuschwanstein. Het mooiste kasteel van Europa

Sprookjesachtige en bijzondere kastelen in Europa

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is het mooiste van het land? Eigenlijk kunnen we niet kiezen, want Europa heeft zóveel bijzondere kastelen! Van historisch tot ijzingwekkend en van spookkastelen tot sprookjesachtig: hier lees je onze top 5 bijzondere kastelen in Europa!

Kasteel Penthurst Place in Engeland. Tuinen en een paleis

5. Penthurst Place, Engeland

Tuinen en kastelen: het is een combinatie die veel gezien wordt. Toch kom je niet vaak de combinatie zó goed bij elkaar passend tegen als bij Penshurst Place in de Engelse regio Kent. Kent is het oudste graafschap van Engeland, er staan dus een heleboel prachtige burchten en kastelen. Het Penshurst Place is eigenlijk een paleis, met schilderachtige tuinen van ongeveer 4,5 hectare groot. Wandel door de rechthoekige tuinkamers, met ieder verborgen ingangen en paden. Het is sprookjesachtig om te zien dat elke tuinkamer bestaat uit een andere stijl en vormgeving. Zo wandel je bijvoorbeeld door een Italiaanse rozentuin, een appelboomgaard en een tuin waar de Engelse vlag (Union Jack) in bloemvorm is uitgevoerd.

Het kasteel van Penthurst

Het totaalplaatje van de prachtige tuinen met het historische paleis maken deze plek sprookjesachtig. Een bezoek aan het paleis is dan ook zeker aan te raden. Hoewel de tuinen natuurlijk fenomenaal zijn en heerlijk voor een (na)zomerse picknick, is het ook zeker de moeite om het paleis van binnen te bewonderen. Het stamt uit de 14e eeuw en verkeert nog steeds in goede staat. Binnenin vind je talloze tapijten, schilderijen en meubels uit de verschillende periodes die het huis in de afgelopen 600 jaar heeft gekend. Een leuk weetje: dit kasteel is eigenlijk een huis. Het werd in 1552 door koning Edward VI aan de huidige bewoners gegeven. Deze familie bezit het kasteel nog steeds, waarmee het één van de oudste familiaire woningen in Engeland is.

De burcht in Praag heeft één van de mooiste kastelen van Europa

4. Praagse burcht, Tsjechië

Als wij ‘het grootste kasteelcomplex van de wereld’ zeggen, weet jij dat we dan de Praagse burcht bedoelen? De Praagse burcht (Pražský Hrad) is eigenlijk geen burcht, maar een verzameling van kerken, paleizen, musea, torens en tuinen en behoort in zijn geheel tot de werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnen de muren van het 7,5 hectare grote complex, vind je populaire trekpleisters als de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Maar natuurlijk zijn dat niet de enige prachtige bezienswaardigheden. De Praagse burcht heeft ook hele fraaie tuinen, waar je zeker even doorheen moet lopen als je er bent. Of de wisseling van de wacht voor de hoofdingang, waar tegenwoordig de Tsjechische regering zetelt.

Historische burchten in Praag

Het burchtcomplex Praag is eigenlijk te groot om in een dag te bekijken. Tegenwoordig is het ook een van de topbestemmingen van toeristen, om de drukte te vermijden doe je er goed aan om een top 5 te maken van jouw favoriete bezienswaardigheden binnen de Praagse burcht.

Het kasteel van Dracula (kasteel Bran) staat in Roemenië

3. Kasteel Bran, Roemenië

Bezoek jij graag kastelen en burchten met een spannend verleden? Neem dan zeker een kijkje in het kasteel Bran in Roemenië, ongetwijfeld het oudste en bekendste van Roemenië. Veel mensen geloven dat dit kasteel inspiratie is geweest voor het onderkomen van Dracula, uit de roman geschreven door Bram Stoker. Wij kunnen ons daar wel een voorstelling van maken: het kasteel laat een ijzingwekkende indruk achter met zijn rode torens en massieve rotswanden. Zowel van de binnenkant als de buitenkant is schitterend, vooral ook omdat het op een 60 meter hoge rots is gebouwd. Het staat bekend als spookkasteel van Graaf Dracula en hoewel het kasteel werd gebouwd in 1211, werd het pas voltooid in 1388. 

Binnenin het kasteel van Graaf Dracula

Het kasteel is van binnen net zo prachtig als van de buitenkant, al is er binnen weinig meer over van het ijzingwekkende aanzicht. Het 'stulpje' telt 57 en alle kamers zijn inmiddels omgetoverd tot een museum, waarin je meer te weten komt over het koningshuis van de 14e tot 19e eeuw.

Combineer een citytrip Gent met een bezoek aan kasteel Gravensteen

2. Kasteel Gravensteen, België

In het centrum van het romantische en historische centrum van het Belgische Gent staat een kasteel waar het in de middeleeuwen zeker geen fijne plek was. In 1180 liet Graaf Filips een burcht bouwen, dat er uit ziet zoals nu. Hij wilde dat het burcht macht uitstraalde, dus liet het bouwen met maar liefst 24 halfronde torens en een 30 meter hoge donjon. Hoewel het kasteel tot de 14e eeuw de verblijfplaats was van de graven van Vlaanderen, bood het ook niet echt comfort. Daarom verlieten de graven de burcht. Na hun vertrek kreeg het kasteel daardoor diverse functies, van beruchte gevangenis tot gerechtsgebouw. En van katoenspinnerij tot rijp voor de sloop. Gelukkig is dat laatste nooit doorgegaan.

Musea in Gravensteen

In kasteel Gravensteen zijn twee musea ondergebracht: het gerechtsmuseum en het wapenmuseum. Een gezellige plek moet het zeker niet zijn geweest in de middeleeuwen, gezien de collecties knotsen, hamers, bijlen, dolken en zwaarden. In het gerechtsmuseum zie je hoe verdachten vroeger tot een betekenis werden gedwongen, met duimschroeven, halsbanden en pijnbanken.

Het Disney kasteel in Duitsland: Slot Neuschwanstein

1. Kasteel Neuschwanstein, Duitsland

Misschien wel het bekendste kasteel van Europa: Slot Neuschwanstein in het Duitse Beieren. Het is een redelijk ‘jong’ kasteel, het werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Deze koning werd ook wel ‘de sprookjeskoning’ genoemd. Toen zijn vader plotseling overleed, werd de toen 18-jarige Ludwig ineens koning. Onervaren en verdwaald in sprookjes, legenden en sagen liet hij het slot in 1869 bouwen, zijn bedoeling was om een middeleeuws ridderslot te bouwen. Helaas is de bouw nooit voltooid tijdens het leven van de koning.

Het kasteel van Disney

Denk je dat je het kasteel ergens van herkent? Dat kan kloppen! Bij het zien van dit kasteel, raak je eigenlijk direct in de sprookjessferen. Dat dacht Walt Disney ook toen hij Slot Neuschwanstein bezocht voordat de bouw van zijn eerste themapark begon. Je vindt veel kenmerken van dit slot terug in het kasteel van Doornroosje in het Amerikaanse Disneyland.

Onze kasteeltips

Prijsdetails

Deze prijs is:

 • inclusief dossier-/reserveringskosten: € 25,- en calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking

Verplichte toeslagen ter plaatse te betalen:

 • Mondi-Holiday Hotel Oberstaufen
  toeristenbelasting: ca. € 2,70 per persoon per nacht
 • Hotel Luitpoldpark
  toeristenbelasting: ca. € 2,20 per persoon per dag
 • Alpenhotel Kronprinz
  toeristenbelasting: ca. € 2,60 per persoon per nacht

Bij reservering op te geven en ter plaatse te betalen:

 • huisdier (op aanvraag)
  Mondi-Holiday Hotel Oberstaufen (€ 15 per dag, ter plaatse te betalen)
  Hotel Luitpoldpark (€ 10 per nacht, ter plaatse te betalen)
  Alpenhotel Kronprinz (€ 12,50 per nacht, ter plaatse te betalen)
  Sluit details
  Neuschwanstein, Duitsland
  Deutsche Alpenstrasse
  8-daagse rondreis Beieren
  • Rondreis
  • Duitsland
  • Beieren
  • sprookjesachtig Schloss Neuschwanstein
  • bergmeren: Tegernsee, Königssee en Chiemsee
  • zeer comfortabele hotels
  Per persoon vanaf € 633,75 bij vertrek op 29-09-2020
  Prijsdetails

  Deze prijs is:

  • per persoon per 5-daagse rondreis 
  • inclusief reserverings-/dossierkosten: € 25,- per boeking en calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
  Sluit details
  Scotney Castle, een 14 eeuws country house met romantische tuinen
  De verborgen tuinen van Zuid-Engeland
  5- of 7-daagse rondreis Zuid-Engeland Kent & Surrey
  • Rondreis
  • Groot-Brittannië
  • Zuidoost-Engeland
  • reis langs tuinen, oude stadjes, krijtrotsen en stranden
  • verblijf in luxe hotels
  • inclusief overtochten, entree Penshurst Place & Gardens en entree Canterbury Cathedral
  Per persoon vanaf € 408,75 bij vertrek op 15-10-2020
  Prijsdetails

  Deze prijs is: 

  • inclusief dossier-/reserveringskosten: € 25,-  per boeking en kosten calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking

  Verplichte toeslagen ter plaatse te betalen:

  • toeristenbelasting: lokaal tarief
  • parkeerkosten
  Sluit details
  Ga je mee naar de parels van het andere Europa?
  Parels van het andere Europa
  21 of 24-daagse rondreis Hongarije, Roemenië, Polen, Duitsland
  • Rondreis
  • Roemenië
  • Boekarest
  • Transsylvanië, Maramures, Bukovina, Boekarest
  • 4 prachtige landen in 1 reis!
  • verblijf 3 nachten aan de Zwarte Zee bij de 24-daagse reis
  Per persoon vanaf € 1142,75 bij vertrek op 20-04-2021

  Bij Pharos Reizen kan je zoveel meer beleven