Milieuzones in Europa

De milieuzones en milieuregels in Europa

In Europa gelden er verschillende milieuzones. Sommige milieuzones gaan zelfs gepaard met (verplichte) vignet of milieustickers. Omdat er in de diverse landen binnen Europa verschillende regels gelden, hebben we een handig lijstje gemaakt waarin jij gemakkelijk ziet welke milieuregels er gelden binnen Europa.

Algemeen

Milieuzones in Europa

Klik het land aan waar jij meer milieu-informatie over wil weten. Per land staat er uitgelegd waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld met welke milieuzones je te maken krijgt en of er milieustickers of vignetten nodig zijn.

België

Milieuzones in België

In België wordt een milieuzone ook wel een LEZ genoemd. Deze afkorting staat voor Low Emission Zone, oftewel: lage-emissiezone. Deze term kun je ook in het Frans tegenkomen, maar dan onder de naam ‘zone de faible émission’. In een lage-emissiezone mogen alleen voertuigen komen die aan vastgestelde milieucriteria voldoen. Voornamelijk de oudere dieselvoertuigen mogen niet meer de stad in. Verwacht wordt dat met deze regels de luchtkwaliteit verbetert wordt.

In het kort

De steden Antwerpen en Brussel hebben al een milieuzone ingesteld. Gent en Mechelen hebben vergevorderde plannen voor milieuzones. Blijf hier op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Antwerpen

 • Sinds 1 februari 2017 is de hele binnenstad van Antwerpen en Linkeroever een lage-emissiezone (LEZ). Dat betekent dat de meest vervuilende auto’s dit deel van de stad niet meer in mogen. Dit om de lokale luchtkwaliteit en daarmee ook de gezondheid van inwoners en bezoekers te verbeteren. De lage-emissiezone geldt niet voor bromfietsen en motoren.
 • Een lage-emissiezone (LEZ) herken je aan de verkeersborden. De zone begint met een verkeersbord met een rode cirkelrand, met daarbinnen een auto met een wolkje erachter. Boven de cirkelrand staat ‘ZONE’ in hoofdletters geschreven. De zone eindigt met hetzelfde bord, maar dan in zwart/wit. De rode rand is vervangen voor een grijze rand.
 • De regels omtrent deze zone geldt permanent. De regels worden in 2020 opnieuw getoetst. Verwacht wordt dat de regels verder worden aangescherpt. In 2025 zal deze controle opnieuw plaatsvinden.
 • De LEZ-regels geldt voor dieselauto’s die niet voldoen aan de Euro 4-emissienorm (bouwjaar 2005) of de Euro 3-norm (bouwjaar 2001) maar dan mét roetfilter. Op het inschrijvingsbewijs of op je kentekenbewijs staat de euronorm. De cijfers staan aangegeven met een cijfer van 1 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe minder vervuilend de auto is.
 • De milieuregels gelden voor alle binnen- en buitenlandse voertuigen. Een zogenaamde eurozone bepaalt of je de zone in mag. De eurozone is een Europese milieustandaard voor voertuigen. Hoe hoger de euronorm, hoe milieuvriendelijker je auto. Je euronorm vind je terug op je inschrijvingsbewijs, onder het kopje ‘milieuklasse’.
 • Een inschrijvingsbewijs kun je aanvragen via de website van de gemeente Antwerpen: lez.antwerpen.be. Let op: het is verplicht je aan te melden als je een lage-emissiezone inrijdt. Doe je dit niet, dan wordt je auto geregistreerd door de camera’s die bij elke toegangsweg van de milieuzone staat. Je kenteken wordt dan vergeleken met een database van toegelaten voertuigen. Voor Nederlandse kentekens wordt de database van de RDW (Dienst Wegverkeer) gebruikt.
 • Auto’s die niet (goed) geregistreerd staan voor de lage-emissiezone, krijgen een boete van €125. De boete wordt hoger bij herhaling.
 • De complete toelatingsvoorwaarden voor de LEZ zijn te vinden op: slimnaarantwerpen.be/nl/lez/check-uw-voertuig/toelatingsvoorwaarden.
 • Als je auto niet wordt toegelaten, kun je een zogenaamde vrijstelling kopen. Deze LEZ-vrijstelling kost €35 per dag en kun je kopen bij de parkeerautomaat aan het begin van de zone. Dit kan tot 24 uur na het binnenrijden van de lage-emissiezone. Let erop dat je deze pas maar 8 keer per jaar kunt aanvragen.
 • Voor auto’s die niet zijn toegestaan geldt dat je de auto makkelijk kunt parkeren buiten de zone op een P+R en middels het openbaar vervoer de lage-emissiezone inkomt.
 • Heb je een aangepaste auto of een gehandicaptenkaart? Dan ben je vrijgesteld van de lage-emissiezone mits je je van tevoren hebt aangemeld via lez.antwerpen.be.

Wil je meer informatie of controleren of je auto aan de toelatingsnormen voldoet? Kijk dan verder op slimnaarantwerpen.be/nl/lez.

Brussel

 • Sinds 1 januari 2018 valt het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest onder de lage-emissiezone. Dit betekent dat alle 19 gemeenten van Brussel hieronder vallen. Belangrijk om te weten is dat de Ring (R0) er niet onder valt, evenals een aantal toegangswegen tot de Ring of tot parkings. De lage-emissiezone geldt niet voor bromfietsen en motoren. Lees alle regels en uitzonderingen op lez.brussels/mytax/nl/practical
 • De autoriteiten in Brussel kunnen extra maatregelen nemen in lijn met de lage-emissiezone. Bijvoorbeeld bij sterke luchtverontreiniging. Hiervoor zou een snelheidsbeperking kunnen gelden of een verbod voor bepaalde voertuigen. Een maatregel als deze zal altijd via de media naar buiten worden gebracht. Meer informatie over luchtkwaliteit en extra maatregelen is te vinden op luchtkwaliteit.brussels.
 • Binnen de Brusselse lage-emissiezone mogen geen dieselauto’s meer rijden die in het bezit zijn van een Euro 1-norm of bij het ontbreken van een Euronorm. Op het inschrijvingsbewijs of op je kentekenbewijs staat de euronorm. De cijfers staan aangegeven met een cijfer van 1 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe minder vervuilend de auto is.
 • Vanaf 1 januari 2019 geldt dat auto’s die op diesel rijden en een Euro 2-norm dragen, auto’s op benzine, lpg, cng met Euro 1-norm of zonder norm niet meer de LEZ in mogen. Meer informatie hierover vind je op lez.brussels/mytax/
 • Medio 2018 komt er een dagpas, welke voor ongeveer €35 per dag aan te schaffen is, waarmee je voor maximaal 8 dagen per jaar de LEZ in kan als je voertuig niet voldoet aan de voorwaarden voor de lage-emissiezone.

Wil je meer informatie of controleren of je auto aan de toelatingsnormen voldoet in Brussel? Kijk dan verder op lez.brussels.

Nieuwe lage-emissiezones in België

Denemarken

Milieuzones in Denemarken

In Denemarken is een milieuvignet verplicht in de milieuzones. Een milieuvignet wordt in Denemarken ook wel een miljømærke of een EcoSticker genoemd.

In het kort

Milieuzones in Denemarken vind je in de grote steden Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg. In Denemarken worden deze milieuzones ook wel ‘miljozonen’ genoemd. Hieronder lees je de belangrijkste regels.

Milieuzones in Denemarken

 • Sinds 2009 geldt de EcoSticker in Denemarken, maar vanaf 1 november 2011 is de EcoSticker ook voor buitenlandse voertuigen verplicht.
 • Het is verplicht voor dieselvoertuigen die
  - óf meer dan 3500 kg wegen
  - óf meer dan 8 zitplaatsen hebben
  een EcoSticker aan te schaffen om de Deense milieuzones binnen te komen. Voor campers en personenauto’s geldt dezelfde regel (dieselrijders + meer dan 8 zitplaatsen), alleen geldt daarbij het gewicht van het voertuig niet.
 • Alleen voertuigen met een Euro 4-klasse komen in aanmerking voor een Deense EcoSticker. Doel van deze regel is dat de luchtkwaliteit in Denemarken gaandeweg deze regels beter zal worden en dat er minder schadelijke fijnstof zal worden uitgestoten.
 • Voor brommobielen, personenauto’s en alle voertuigen op benzine geldt dat zij zonder verplichtingen de Deense milieuzones in kunnen rijden. Deze voertuigen hebben (nog) geen EcoSticker nodig.
 • Een EcoSticker die toegang geeft tot de milieuzones is groen. Voor voertuigen die niet aan de milieuregels voldoen, kunnen een uitzondering aanvragen. Deze voertuigen kunnen in dat geval in aanmerking komen voor een rode EcoSticker.
 • Rijd je toch met je auto een milieuzone in waar een groene EcoSticker verplicht is, terwijl je deze niet hebt, riskeer je een boete oplopend tot €2700 of zelfs een gevangenisstraf.
 • Bestel tijdig een EcoSticker voor de Deense wegen! Je kunt meer informatie over het vignet vinden op en tevens bestellen op ecosticker.dk/nl. Als je op de link klikt, kom je op de Nederlandstalige website uit. Zo wordt het bestellen van de EcoSticker nog gemakkelijker.

Duitsland

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland is een milieusticker verplicht in een flink aantal stadcentra. Zulke stickers zijn verplicht in de zogenaamde ‘Umweltzones’. Net zoals veel andere landen hebben deze milieuzones als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het is verplicht om een milieusticker op je auto te hebben wanneer je een umweltzone in wil. Duitse milieustickers worden ook wel Umweltplaketten genoemd, deze zijn makkelijk online aan te vragen maar ook in de ANWB-winkel dicht bij je in de buurt verkrijgbaar. In beide gevallen wordt je sticker dan zo snel mogelijk thuisgestuurd.

» In het nieuws: Verbod op dieselauto’s in Düsseldorf en Stuttgart

In het kort

Milieuzones in Duitsland vind je in de grote steden, deze milieuzones worden Umweltzones genoemd. Binnen deze zones ben je verplicht een Umweltplaket op je auto te dragen. Er volgen hoge boetes wanneer je geen juiste milieusticker op je auto hebt geplaatst. De Umweltzones worden aangegeven met verkeersborden. Hieronder lees je de belangrijkste regels.

Milieusticker (umweltplaket)

 • Binnen de Duitse milieuzones zijn alle voertuigen (auto’s, campers, bussen, vrachtwagens, etc.) verplicht om een milieusticker te dragen. Dat geldt voor alle brandstofsoorten, dus ook voor elektrische auto’s. Ook voor auto’s met een buitenlands kenteken geldt deze milieuregel.
 • Binnen deze zones zijn er drie kleuren stickers: rood, geel en groen. Net als veel andere dingen geldt hierbij dat rood het minst goed betekent en groen het best. Deze kleur wordt toegekend aan de hand van je kenteken. Let wel op, want tegenwoordig wordt er in geen enkele milieusticker meer een rode milieusticker toegelaten.
 • Er wordt een vierde kleur overwogen, de kleur blauw. Deze kleur zou dan gelden voor zeer zuinige voertuigen. Echter zijn officiële details nog niet bekend en zal dit naar verwachting pas in de loop van 2018 en 2019 uitgerold worden.
 • De sticker moet rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit geplakt worden.

Steden waar de milieusticker (umweltplaket) verplicht is

In een aantal Duitse steden is de milieusticker verplicht. Dit zijn onder andere: Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wupperta. Voor een volledige lijst van Duitse steden waar een milieusticker verplicht is kijk je op gis.uba.de/website/umweltzonen/.

Wil je meer informatie of controleren of je auto aan de toelatingsnormen voldoet in Duitsland? Kijk dan op adac.de/infotestrat/umwelt-und-innovation/umweltzonen.