Duurzame bestemmingen in Europa

6x duurzame bestemmingen voor op je bucketlist!

Het is natuurlijk tijdens het rondreizen erg belangrijk om rekening te houden met de invloed die je hebt op het milieu. Natuurlijk zijn kiezen voor de kortste route, niet te hard rijden of dichtbij huis op vakantie gaan al manieren om CO2-uitstoot te verminderen, maar er zijn ook een aantal bestemmingen waar duurzaam reizen als een paal boven water staat! Wij hebben zes duurzame bestemmingen in Europa voor je op een rijtje gezet. Zet ze alvast op je bucketlist! 

1. Duurzaam reizen in Frankrijk

Wat is er meer sustainable dan niet op een autovakantie gaan, maar op een wandelvakantie? Frankrijk is natuurlijk prachtig om doorheen te rijden, maar hoe leuk is het om het land bekend van de mode, Franse keuken en wijn te ontdekken op de voet? Wandel langs historische plaatsjes met pittoreske kasteeltjes en chateaus in de veelzijdige wandelomgeving van Frankrijk. Picknicken langs de randen van weides en wijngaarden maakt je duurzame vakantie helemaal compleet! Rondreizen in Frankrijk was nog nooit zo duurzaam! Krijg je al een beetje kriebels?

Voornamelijk in Bretagne zijn ze bezig met de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Zo zijn er verschillende fietspaden aangelegd, de waterkwaliteit verbeterd, wordt erfgoed beschermd en worden bedrijven aangespoord om duurzaam te handelen. Ook zijn er in Frankrijk een aantal milieuzones te vinden, waaronder in Parijs. Hier mag je alleen rijden als je auto aan de milieucriteria voldoet. Des te makkelijker om gewoon de benenwagen te nemen, hé?

2. Elektrische autovakantie in Duitsland

Rondreizen langs de langgerekte bossen van het Zwarte Woud; langs diepe dalen en hoge bergtoppen; langs de kust met uitzichten op de zee; of ontdek culturen en brouwerijen in de grotere steden. Voor ieder wat wils bij onze buren! Duurzaam reizen kan ook in Duitsland heel goed. Diverse hotels in de grote steden hebben oplaadpunten voor elektrische auto’s. Maar ook in rustiger gelegen gebieden zoals het Zwarte Woud zijn er oplaadpunten te vinden! Rijd door prachtige omgevingen in Duitsland en laad ’s avonds lekker duurzaam je auto op bij één van de oplaadpunten. Heb je een elektrische auto en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een autovakantie? Bekijk onze 10-daagse elektrische rondreis Hessen!

Geniet van de traditionele Duitse keuken in hotels en restaurants waar gebruikt wordt gemaakt van regionale producten. Of drink een heerlijk glas wijn of een biertje, vers van de tap! Wist je dat ongeveer een derde van Duitsland bestaat uit beschermde natuurgebieden? In bijna elke deelstaat is er wel een te vinden, dus een bezoekje aan de natuur om tot rust te komen is altijd dichtbij!

3. Duurzame vakantie in Italië 

Een andere manier om duurzaam te reizen is natuurlijk door te gaan fietsen! Zo heb je geen gedoe met uitlaatgassen van de auto. Fietsvakanties in Italië zijn geschikt voor het hele gezin. Ontdek de natuur en cultuur in de streken van Italië op twee wielen en geniet van de prachtige groene vergezichten in de natuur. Of proef de overheerlijke Italiaanse keuken in restaurantjes nadat je de historische steden heb ontdekt! Het land van de pizza, wijn en pasta’s is perfect om te ecoreizen! Niet alleen in Italië is het heerlijk om te fietsen, ook in de rest van Europa is rondreizen op de fiets een geweldig idee!

Wat ook erg in trek is in Italië is het lopen van pelgrimsroutes! Zo kom je langs stille dorpjes verstopt tussen de heuvels en verschillende kloosters en kastelen waar je heerlijk kan genieten van schitterende uitzichten. Verblijf in kleine hotelletjes om de volgende dag weer verder te trekken naar de volgende locatie.

4. Ecoreizen in Europa: Sustainable Schotland!

Schotland is één van Europa's groenste landen, letterlijk en figuurlijk! Niet alleen staat Schotland bekend om de mooiste ruige natuur en adembenemende wildernis, ook hebben de Schotten initiatieven om milieuvriendelijk te leven én voor duurzaam toerisme. Een duurzame vakantie in Schotland is daarom fantastisch! Rijd met groene energie door Schotland met een elektrische autovakantie, bijvoorbeeld. Er zijn velen oplaadpunten te vinden onderweg. Maar ook zijn er genoeg activiteiten te doen die ook heel duurzaam zijn! Ga bijvoorbeeld paardrijden langs de kustlijn! Rondreizen hoeft ook helemaal niet met de auto, alles is ook prima bereikbaar op de fiets of te voet. Reis langs de schilderachtige landschappen en bezoek de grote steden zoals Glasgow en Edinburgh.

Heel veel bestemmingen in Schotland zijn ook heel goed bereikbaar met de trein. Neem bijvoorbeeld de ‘Kyle line’, de spoorlijn van Iverness naar Kyle. Dit is echt een aanrader voor duurzaam reizen, want je komt langs prachtige uitzichten! Have a sustainable journey!

 

5. Duurzaam toerisme: rondreizen in Noorwegen

Op zoek naar een duurzame vakantie? Ga naar Noorwegen! Noorwegen heeft een certificaat als ‘Sustainable Destination’ en is daarom ook perfect voor een duurzame vakantie. Grote delen van het land zijn verdeeld in nationale parken of beschermde gebieden die heel goed zijn voor het milieu. Deze gebieden zijn even goed nog te bezoeken, waardoor jij tijdens je rondreis volledig kan genieten van de ongerepte natuur in Noorwegen. Ook wordt een groot deel van de energie in Noorwegen opgewekt met waterkrachtcentrales. Aan stromend water natuurlijk geen probleem!

Bovendien is Noorwegen perfect voor een autovakantie in de elektrische auto! Trek langs de Noorse fjorden, blauwe meren, stromende watervallen en schattige dorpjes aan de kust. Door de stilte van je elektrische auto kan je extra genieten van de indrukwekkende omgeving! Noorwegen is als het om elektrische auto’s gaat zelfs de voorloper in Europa, een groot deel van de Noren rijdt namelijk al (deels) elektrisch!

6. Lekker duurzaam: autovakantie in Nederland!

Je hoeft niet heel Europa door, je kan ook op een duurzame vakantie dichtbij huis! Nederland is namelijk niet alleen een duurzame bestemming, het is ook nog eens heel leuk om in de buurt op vakantie te gaan. Zo hoef je niet te vliegen of ver te reizen, wat je CO2-uitstoot al erg vermindert. In eigen land kan je natuurlijk heerlijk ecoreizen door te gaan fietsen of wandelen, maar ook maakt het openbaar vervoer het makkelijk om duurzaam te reizen.

Ons kleine kikkerlandje heeft meer mooie plekken te bieden dan je denkt! Ga bijvoorbeeld naar het eiland Schouwen-Duiveland, waar de kust is benoemd tot één van de beste duurzame kustbestemmingen van de hele wereld! Of bezoek de eilandjes in de Waddenzee, die op de werelderfgoedlijst staat! Ook zijn er genoeg prachtige natuurgebieden in Nederland, waar je prachtige foto’s kunt maken van betoverend flora en fauna. Genoeg mogelijkheden voor duurzaam toerisme, en dat gewoon in Nederland! Nijmegen is zelfs verkozen tot European Green Capital 2018!