Bijzondere verkeersregels in Europa

De meest bijzondere verkeersregels in Europa

Op vakantie met je eigen auto heeft veel voordelen. Je kunt zoveel spullen meenemen als je wilt, een stop onderweg maken wanneer het jou uitkomt, muziek luisteren waar jij en je gezin van houden. Dat klinkt allemaal positief en vanzelfsprekend. Wat niet vanzelfsprekend is, zijn de verkeersregels binnen Europa. We informeren je graag voor je autovakantie begint.

Verschillende verkeersregels in Europa

Verschillende verkeersregels in Europa

In Nederland ben je als autobestuurder als het goed is bekend met alle verkeersregels. Ga je naar het buitenland op vakantie, dan is het soms toch goed om je te verdiepen in de verkeersregels van het vakantieland waar je naar toe gaat. Binnen Europa zijn er namelijk grote verschillen. Denk aan het links rijden in Ierland en Groot-Brittannië en het ontbreken van een maximum snelheid op sommige wegen in Duitsland. Via de onderstaande link kun je per land bekijken wat er belangrijk is om te weten voordat je vakantie begint.

» Verkeersregels Europa

Bijzondere verkeersregels

In Nederland kennen we naar ons weten geen vreemde verkeersregels. Maar in andere Europese landen wel. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Je in Italië continue mag claxonneren als je zieken of gewonden vervoert?
  • Je in Slovenië bij het achteruitrijden je alarmlichten moet gebruiken?
  • Je in Spanje de motor moet afzetten als het wachten in een file of bij een spoorwegovergang langer dan 2 minuten duurt?
  • Je in Zwitserland verplicht bent om altijd met lichten aan te rijden?
  • De schoonste auto’s in Roemenië en Rusland rijden? Je krijgt hier een boete als je met een vieze auto rondrijdt.
Op vakantie: wetgeving en regels in Europa

Wetgeving en regels

Binnen Europa heb je te maken met verschillende verkeerswetgeving.
Maar wist je ook dat elk land zijn eigen verkeerswetgeving heeft? Dit bestaat uit verkeersregels en voertuigeisen. Verkeersregels zijn voor iedereen van toepassing, ongeacht uit welk land je komt. De voertuigeisen hangen samen met het land waar het kenteken geregistreerd is.

Altijd aanwezig in de auto

In veel landen zijn een veiligheidshesje en gevarendriehoek verplicht in de auto. Daarnaast zijn een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser ook aan te raden om standaard in je auto te hebben. Ondanks dat niet dit verplicht is, raden wij je uit veiligheidsoverwegingen en onvoorziene omstandigheden aan de lokale regels te volgen. Graag geven wij je een opsomming per land. Zo kun je goed voorbereid op vakantie in Europa.

» Verkeersregels in het buitenland