Een wereld vol reisinspiratie

Franse madeleines maken met Janny van der Heijden

Wie kent Janny niet? Deze opvallende verschijning in Heel Holland Bakt heeft zelf ook talloze kookboeken geschreven. Voor de ANWB ging zij vorig jaar naar Parijs en nam ons mee langs de lekkerste bakkers en patissiers.

Franse madeleines. Het roept de sfeer van vroeger op. Heerlijke cakejes in de vorm van een Sint-Jacobsschelp, niet alleen populair in Frankrijk maar ook daarbuiten. Wil je ook even Parisienne spelen en deze calorierijke bommetjes serveren? Janny legt het je in een heldere video uit.


>> Pharos wordt ANWB

Overheerlijke Italiaanse pasta van Mariska

Schlutzkrapfen

Deegenvelopjes gevuld met spinazie voor vier personen
Mmm… de Italiaanse keuken. Wie is er geen liefhebber van? Mariska Coenders, reisspecialist bij Pharos Reizen, deelt graag haar favoriete recept uit Zuid-Tirol. Dit is de noordelijkste, autonome provincie van Italië. In de overheerlijke Schlutzkrapfen proef je dan ook de smaak van Italië.

Ingrediënten voor het deeg
250 g roggemeel
250 g tarwebloem
2 eieren
Zout
1 el olie
Eventueel lauw water

Ingrediënten voor de vulling
800 g spinazie
4 el gehakte peterselie
1 kleine ui
40 g boter
1 el bloem
1/4 l melk
1 el Parmezaanse kaas
Zout, peper, nootmuskaat

Ingrediënten voor de garnering 
80 g boter
60 g Parmezaanse kaas

Hoe maak je het? 

  • Kneed de ingrediënten tot een soepel en niet te vast deeg en laat het een uur afgedekt rusten. 
  • Was de spinazie goed, kook het in weinig water met wat zout, giet het af en druk in een vergiet al het water eruit. 
  • Roer de peterselie erdoor en zeef het mengsel in een roerzeef*. 
  • Fruit de gesnipperde ui kort in de boter, bestuif hem met bloem, voeg warme melk toe, roer alles goed door en laat het een beetje inkoken. 
  • Voeg de gezeefde spinazie toe en breng het geheel op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de Parmezaanse kaas. Laat het afkoelen. 
  • Kneed het deeg van de ingrediënten en rol het uit tot een zeer dunne lap. Werk nu zo snel mogelijk om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Steek met de bovenkant van een glas rondjes uit het deeg, doe er met een kleine lepel wat vulling op, neem ze in een met bloem bestoven hand, vouw ze dicht en druk direct met de vingers de randen aan. Deze handeling moet heel snel gebeuren, want als de bovenkant van het deeg uitgedroogd raakt terwijl de onderkant nog vochtig is, kunnen de envelopjes niet goed worden gesloten. 
  • Kook de Schlutzkrapfen vijf minuten in water met zout, giet ze af en serveer ze met Parmezaanse kaas en gesmolten boter.

* Een roerzeef bedien je met de hand en is nog altijd erg populair in de ambachtelijke keuken. Een prima alternatief is een keukenmachine of blender, deze werken alleen iets minder precies en malen de ingrediënten iets fijner.


Bekijk ook de vakantietip van Mariska