Welkom in het land van siësta en fiesta, de heerlijke tapas en wijnen!
Welk gedeelte van Spanje wil je zien? De goudkleurige playas, de bergen, de woeste landschappen, de mooie steden of het betoverende Andalusië?
Spanje, een zonovergoten land met een heerlijke cultuur en natuur.
Wat dacht je ervan om het zonnige Zuiden op te zoeken? Bezoek hier de vrolijkste stad van Europa: Barcelona! Levenskunstenaars zullen zich hier verwonderen over de prachtige bouwwerken van Gaudi, zoals de Sagrada Família, Casa Milà, en Park Güell.
Probeer heerlijke visgerechten in de havenwijk La Boquería in Barcelona en bezoek naast Barcelona ook een dromerig wit kunstenaarsdorpje aan zee: Cadaqués, waar Dali woonde.
‘Al Andalus’. Zo noemden de Moorse sultans en emirs het zonnige zuiden van Spanje. Ze bouwden in Granada, Sevilla, Baeze en Córdoba prachtige paleizen en moskeeën.
Pleintjes met sinaasappelbomen, olijfboomgaarden bij Jaen en bodegas met barretjes vol heerlijke tapas!
Kijk jouw ogen uit in het Moorse sprookjespaleis Alhambra in Granada. Andere Joodse en Moorse pareltjes zijn: de Giralda, het Alcázar en de Barrio Santa Cruz in Sevilla. En ontdek een woud van zuilen en hoefijzerbogen: de Mezquita (moskee) van Córdoba.
De sneeuwwitte dorpjes, 'pueblos blancos', zoals Medina Sidonia en Arcos de la Frontera kun je ook niet missen. Evenals het stadje Ronda, magnifiek gelegen boven het ravijn.
Ervaar ook de passie van de flamenco (sinds 2011 Unesco-werelderfgoed) in beroemde danslokalen als El Patio Sevillano. Proef de beroemde sherry in een bodega in Jerez de la Frontera.
En natuurlijk genieten van albóndigas, patatas bravas, gambas a la plancha: de heerlijkste tapas in Baeza!
Zon en Strand
Naar het zuiden toe, langs een kust die betekenisvolle bijnamen heeft verkregen zoals Gouden kust, Oranjebloesemkust, Kust van Valencia, Witte kust of Warme kust, loopt een kalme zee tot aan stranden van goudkleurige zand met in de nabijheid belangrijke steden en toeristische oorden.In Andalusië vormen de Costa Tropical en de Costa del Sol ook twee van de meest geliefde bestemmingen van het zon-en strandtoerisme.
De kust van Granada en Marbella als de hoofdstad van de kust van Malaga trekken ook een spectaculaire hoeveelheid bezoekers aan, hiertoe aangetrokken vanwege de stranden, de uitgaansgelegenheden, de winkels en de aanwezigheid van beroemdheden uit de hele wereld.
De Straat van Gibraltar voor de Afrikaanse kust, vormt een verbinding tussen de Middellandse Zee en de Altantische Oceaan, waar de Andalusische kust bij Cádiz en Huelva een geheel eigen karakter heeft en tot aan Ayamonte, aan de grens met Portugal, de Costa de la Luz vormt.
Dezelfde Atlantische Oceaan loopt in het Noordwesten tot aan de rand van Galicië, daarbij een spectaculair landschap van steile kusten vormend, met kleine strandjes en inhammen waar de zee het land binnen stroomt en daar een geweldig mooi landschap teweegbrengt.
De hele Galicische kust, met een wat vochtiger en minder warm klimaat, is een zeer populaire vakantiebestemming in de zomermaanden.De Cantabrische Zee, aan de noordkust van Spanje, vormt met de bergachtige kuststreek een ander fraai en spectaculair landschap van de Spaanse kust. De elegante steden met een kustsfeer zoals Gijón, Santander en San Sebastián, met stranden gelegen in prachtige natuurgebieden, volksarchitectuur en een vochtig klimaat dat voor een eeuwig groene horizon zorgt, hebben van dit gebied, dat zich uitstrekt van het Baskenland via Cantabrië en Asturië tot aan Galicië, één van de meest ontwikkelde streken voor zon- en strandtoerisme in de zomermaanden gemaakt.
Balearen In het hart van de Middellandse Zee verenigt de eilandengroep de Balearen een aantal zeer eigen kenmerken. Steile klippen en kleine inhammen, beschutte zones en stranden waar volkomen vrij van de zon genoten kan worden, maken deel uit van deze eilanden die tegelijkertijd een belangrijk aanbod aan uitgaansgelegenheden en amusement bieden.
Kunst en cultuur
De grot van Altamira (Cantabrië) en de rotsschilderingen die ongeveer 15.000 jaar geleden gemaakt werden, zijn de bekendste van een archeologisch geheel dat rijk is aan vindplaatsen en grotten. Torens, altaren en grafkamers uit de bronstijd zijn bewaard gebleven in Menorca, en op andere plaatsen in Castilië en aan de oostkust zijn de eerste voorbeelden van Iberische kunst uit de ijzertijd gevonden (Toros de Guisando, Dama de Elche).De Feniciërs, aangekomen via de Middellandse Zee, stichtten kolonies en lieten sporen van hun cultuur achter aan de Andalusische kust (Adra, Cádiz), aan de oostkust (Cartagena) en op Ibiza.
De Grieken stichtten hun kolonies op bepaalde punten aan de oostkust (Ampuries, Roses), maar de Romeinse verovering van het Schiereiland in 218 v.C. betekende de intocht van een krachtige beschaving.De romantisering was zo diepgaand dat Spanje keizers, intellectuelen en militairen zou inbrengen, terwijl het land een erfenis aan grote infrastructuren en openbare werken verkreeg (geplaveide wegen, mijnen, steengroeven, aquaducten, bruggen) alsmede talrijke steden (Tarragona, Barcelona, Mérida) waar deze erfenis nog steeds bewaard is gebleven (thermen, baden, theaters, renbanen).
Ook zijn de ruïnes van veel andere plaatsen nog te vinden in Cuenca, Soria, Sevilla, Málaga. De musea van Mérida en Tarragona zijn fundamenteel vanwege hun uitgebreide collecties.De invasies van de volkeren uit het noorden, die een einde maakten aan het Romeinse Keizerrijk, hebben in Spanje een vruchtbare cultuur geschapen: de visigotische cultuur, gevestigd in Toledo, dat het belangrijkste verbreidingspunt vormde.
Culinair
De Spaanse kookkunst onderscheidt zich doordat bij de bereiding van het voedsel traditioneel olijfolie gebruikt wordt als plantaardig vet en reuzel als dierlijk vet. Tevens is er een grote variatie aan fruit en groenten die de Arabische cultuur meebracht en andere elementen zoals de aardappel en de tomaat die uit Amerika kwamen. Anderzijds is de grote ontwikkeling van de Spaanse keuken in de laatste decennia ook te danken aan de opkomst van belangrijke chefs die de traditionele gerechten en recepten opnieuw hebben weten te interpreteren in overeenstemming met de moderne tijd, daarmee aan de Spaanse gastronomie een nieuwe dimensie in presentatie en smaak gevend.
Eten is in Spanje één van de plezierigste dagelijkse rituelen. De rijkgevarieerde gastronomie, tezamen met het plezier van de Spanjaard in de cultuur van bord en tafelkleed, maken dat zowel in de grote steden als in de kleine landelijke dorpjes zeer gemakkelijk eetgelegenheden te vinden zijn. Van de traditionele huiselijke menu's tot befaamde restaurants met vijf vorken (de hoogste klasse die van één tot vijf loopt), eenieder kan de beste prijs/kwaliteitverhouding vinden die overeenkomt met zijn eigen smaak en voorkeur.
De etenstijden van alle maaltijden vallen ongeveer anderhalf uur later dan de gemiddelde Europese etenstijden, hoewel de lange openingstijden van de eetgelegenheden alle klanten in staat stellen hun eigen gewoonten aan te houden. Het menu met de prijzen hangt meestal bij de ingang van de restaurants, welke ook een dagmenu bieden tegen een gewoonlijk lagere prijs. De bediening is inbegrepen in de prijs van de gerechten, hoewel het gebruikelijk doch niet verplicht is tussen vijf en tien procent van het totaalbedrag als fooi of beloning voor de bediening te geven. De meeste restaurants sluiten één dag in de week (zondag of maandag), hoewel er talrijke gelegenheden bestaan die altijd geopend zijn en waar op elk moment van de dag iets gegeten kan worden.
Dranken
De wijn vormt een fundamenteel onderdeel van alle regionale keukens van Spanje. De Romeinen verspreidden de kunst van de wijnbouw die Spanje in één van de grootste wijnproducerende landen heeft veranderd terwijl tegelijkertijd een gerechtvaardigde faam is verkregen door de kwaliteit van de wijn, die tegenwoordig onderhevig is aan stricte controles en die zeer gevarieerd is (wel zestig verschillende wijnproducerende gebieden).Hieronder bevindt zich de Riojawijn, die een vooraanstaande internationale plaats heeft verkregen dankzij het aroma en de volle smaak. Andere zeer gewaardeerde "appelations" zijn Ribera del Duero, Penedés en La Mancha die in de afgelopen jaren sterk vooruit gegaan zijn in kwaliteit.-->