Reisinformatie Scandinavië

De reisinformatie voor onderweg over Scandinavië

Scandinavië

Pharos Reizen kent het belang van een goede voorbereiding op jouw reis! Met alle wetten en regels die in Europa van toepassing zijn, is het prettig om zaken helder op een rijtje te hebben. Met onderstaande reisinformatie weet je precies waar je aan toe bent en kun je zorgeloos op reis!

Denemarken (en Faeröer eilanden)

Vlag, Faeröer eilanden

Tol: de wegen in Denemarken zijn, op twee bruggen na, tolvrij. Voor de Grote Beltbrug, ´Storebæltsbroen´ tussen Funen en Sjælland en de Sontbrug ´Øresundsbron´ tussen Denemarken en Zweden dien je wel tol te betalen. Je kunt contant betalen in Deense kronen (DKK) en in euro's, maar de bekende creditcards worden ook geaccepteerd. Bij de Sontbrug kun je tevens in Zweedse kronen betalen. Op de Faeröer eilanden betaal je alleen tol in de toltunnels: Vágatunnilin en Nordoyatunnilin.

Een andere manier om in Denemarken tol te betalen is met EasyGo. EasyGo maakt gebruikt van een zender die in de auto achter de voorruit geplaatst dient te worden. Bij het passeren van een tolpoortje wordt het verschuldigde bedrag automatisch, via de zender, van jouw rekening afgeboekt. Klik hier voor meer informatie.

Niet vergeten: gevarendriehoek in de auto is verplicht.

Maximum snelheid: op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 110/130 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80/90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.

Klik hier voor meer informatie over Denemarken.

Finland

Tol: er zijn geen tolwegen in Finland.

Niet vergeten: gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: in de zomer geldt een maximumsnelheid van 120 km/uur; in de winter mag je op snelwegen niet harder dan 100 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80/100 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.

Klik hier voor meer informatie over Finland.

IJsland

Tol: in IJsland zijn alle wegen tolvrij. Wel dient er tol betaald te worden voor de Hvalfjordur-tunnel.

Niet vergeten: gevarendriehoek in de auto is verplicht.

Maximum snelheid: op geasfalteerde wegen, buiten de bebouwde kom, geldt een maximum snelheid van 90 km/uur. Op grindwegen mag je maximaal 80 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.

Klik hier voor meer informatie over IJsland.

Noorwegen

Tol: voor een groot aantal trajecten van de auto(snel)wegen is tol vereist. Bij een aantal tolpoorten kun je gewoon doorrijden zonder te stoppen. Het kenteken wordt gescand en de rekening wordt binnen vier tot zes maanden thuisgestuurd, let op: houd rekening met de nodige extra administratiekosten. Maar pas op, bij een klein aantal tolstation dien je nog handmatig te betalen. Je kunt de auto vooraf registreren via een EPC account: www.epcplc.com.

Voor de betaling van tol in Noorwegen kan je ook gebruik maken van EasyGo. EasyGo maakt gebruik van een zender die in de auto achter de voorruit geplaatst dient te worden. Bij het passeren van een tolpoortje wordt het verschuldigde bedrag automatisch, via het kastje, van jouw rekening afgeboekt. Meer informatie klik hier.
Een andere manier om in Noorwegen tol te betalen is met AutoPASS. Dit is vooral nuttig bij een verblijf van langer dan twee maanden. Voor meer informatie over de AutoPass klik hier.

Niet vergeten: gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto is verplicht.

Maximum snelheid: op auto(snel)wegen geldt een maximum snelheid van 90/100 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. De maximum snelheid wordt op borden aangegeven.

Bijzonderheden: binnen de bebouwde kom is het niet toegestaan voor bestuurders om te roken. Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.

Klik hier voor meer informatie over Noorwegen.

Zweden

Tol: de wegen in Zweden zijn, op de binnensteden van Stockholm en Göteborg na, tolvrij. Voor de Sontbrug, die Zweden met Denemarken verbindt, dien je tol te betalen. Ook voor de Sundsvallsbron (brug) betaal je tol. De Sundsvallsbron maakt deel uit van de E4.

Een andere manier om in Zweden tol te betalen is met EasyGo. EasyGo maakt gebruikt van een zender die in de auto achter de voorruit geplaatst dient te worden. Bij het passeren van een tolpoortje wordt het verschuldigde bedrag automatisch via de zender van jouw rekening afgeboekt.

Als je op doordeweekse dagen tussen 06:30 en 18:30 de binnenstad van Stockholm en Göteborg (vanaf 06:00) binnenrijdt, betaal je een congestion tax. Voor de betaling van de tol in deze binnensteden hoef je niet te stoppen. Het kenteken wordt gescand en je krijgt de rekening thuisgestuurd.

Niet vergeten: gevarendriehoek in de auto is verplicht.

Maximum snelheid: op auto(snel)wegen geldt een maximum snelheid van 90-120 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 60-100 km/uur* (of waar aangegeven 80-110 km/uur) rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 30-70 km/uur.
* De toegestane snelheid is afhankelijk van de kwaliteit van de weg en wordt aangegeven met verkeersborden. Staan er geen borden, dan geldt een maximumsnelheid van 70 km/uur.

Bijzonderheden: het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht. Houd er rekening mee dat invoegende voertuigen ervan uitgaan dat je ze de ruimte geeft. Invoegstroken op Zweedse snelwegen kunnen namelijk zeer kort zijn.

Klik hier voor meer informatie over Zweden.