Reisinformatie Oost-Europa

Oost-Europa

Pharos Reizen kent het belang van een goede voorbereiding op je reis! Met alle wetten en regels die in Europa van toepassing zijn, is het prettig om zaken helder op een rijtje te hebben. Met onderstaande reisinformatie weet je precies waar je aan toe bent en kun je zorgeloos op reis!

Estland

Tol: er zijn geen tolwegen in Estland.

Niet vergeten: brandblusser, gevarendriehoek, veiligheidsvest en wielblokken in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: in de maanden oktober-mei is de maximum snelheid op snelwegen 90 km/uur. Buiten deze maanden is de maximale snelheid 110 km/uur. Indien je korter dan twee jaar een rijbewijs hebt, geldt een maximum snelheid van 90 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden en binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Klik hier voor meer informatie over Estland.

Hongarije

Tol: alle snelwegen in Hongarije (dus alle wegen die met een ‘M’ plus een getal aangegeven worden, zoals M1 of M15) zijn tolwegen. Sommige delen van deze snelwegen zijn echter wel vrijgesteld van tol, vooral de gedeelten die om een stad leiden. Je betaalt tol middels een bonnetjessysteem, ook bekend als e-vignetten of e-Matrica. Dit vignet hoef je niet achter de voorruit te plakken; controle vindt plaats via het kenteken. Je dient voordat je een snelweg oprijdt, al tol betaald te hebben. Dit kan onder andere bij de grensovergangen, tankstations en via de website www.autopalyamatrica.hu

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op snelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur; op autowegen 110 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: voor het rijden in een beschermd natuurgebied dien je een vergunning te hebben. Sommige gedeeltes van Boedapest, doorgaans historische plekken of recreatiezones, zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer en alleen toegankelijk met een speciale vergunning.

Klik hier voor meer informatie over Hongarije.

Letland

Tol: er zijn geen tolwegen in Letland.

Niet vergeten: brandblusser, gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op autowegen is de maximum snelheid 100/110 km/uur (dit zijn slechts twee wegen). Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden en binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. In woonwijken geldt een maximumsnelheid van 20 km/uur.

Klik hier voor meer informatie over Letland.

Litouwen

Tol: er zijn geen tolwegen. In Litouwen geldt een vignetplicht voor beroepsvoertuigen zoals vrachtauto's, bestelbusjes, pick-ups en busjes die geschikt zijn voor vervoer van meer dan 8 personen. Voor meer informatie en tarieven kijk op www.lra.lt.

Niet vergeten: brandblusser, gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken mag je maximaal 110 km/uur rijden (november-april 100 km/uur). Op autosnelwegen mogen personenauto’s 130 km/uur rijden (november-april 110 km/uur). Indien je korter dan twee jaar een rijbewijs hebt, geldt een maximum snelheid van 90 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag op geasfalteerde wegen 90 km/uur worden gereden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Klik hier voor meer informatie over Litouwen.

Polen

Tol: voor het gebruik van de snelwegen A1, A2 en A4 dient tol betaald te worden. Je kunt contant betalen in zloty's (PLN) en in euro's, maar de bekende creditcards worden ook geaccepteerd. Betalen is ook mogelijk via het elektronische ‘viaTOLL’ systeem, waarbij een in de auto geplaatst kastje herkend wordt bij het passeren van de tolpoortjes.

Niet vergeten: brandblusser, gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken mogen personenauto’s maximaal 120 km/uur rijden. Op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 140 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je op geasfalteerde wegen maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Klik hier voor meer informatie over Polen.

Roemenië

Tol: op het wegennet in Roemenië is voor motorvoertuigen (behalve motoren) een elektronisch vignet verplicht. De vignetten zijn te koop bij postkantoren, benzinestations en grenskantoren van de overheid. Het vignet is ook online verkrijgbaar via de website www.roviniete.ro. De bestuurder moet informatie geven over het voertuig (kenteken) en de eigen identiteit. De wegenbelasting is afhankelijk van het aantal verblijfsdagen. De kwitantie moet bewaard worden tot en met de laatste geldigheidsdag.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest, brandblusser en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: er geldt een absoluut alcoholverbod. Op smalle bergwegen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende voertuigen.

Gezondheid: In meerdere Europese landen wordt een verhoging gezien van het aantal mazelengevallen. In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak gaande. Het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) adviseert voor kinderen van 6 tot 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Klik hier voor meer informatie over Roemenië.

Rusland

Je dient van tevoren te controleren of jouw auto verzekerd is om in Rusland te rijden. Ook heb je een internationaal rijbewijs nodig om in Rusland te rijden. Deze is te verkrijgen bij de ANWB-winkels.

Tol: er zijn nu nog geen tolwegen in Rusland, maar de autoriteiten zijn bezig met de aanleg van de eerste grote tolweg in Rusland, de 700 km lange M10 tussen Moskou en Sint-Petersburg.

Maximum snelheid: op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 110 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 60 km/uur.

Niet vergeten: brandblusser, gevarendriehoek, reservelampen, veiligheidsvest en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Reisdocument: een visum is vereist in Rusland. Je kunt het visum aanvragen bij het consulaat van de Russische Federatie in Den Haag of via de ANWB website. Het aanvraagformulier kun je hier invullen. Je kunt maximaal 3 maanden voor vertrek een visumaanvraag in dienen. 

Een paspoort is vereist. Het document moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn na de vervaldatum van het visum. Het paspoort dient 2 lege visumpagina's te bevatten. Voor meer informatie klik hier.

Bijzonderheden: in grote steden is het alleen toegestaan om linksaf te slaan wanneer er stoplichten speciaal voor linksaf zijn. Het is verboden om in een vieze auto te rijden.

Klik hier voor meer informatie over Rusland.

Slowakije

Vignet: op autowegen en autosnelwegen in Slowakije is voor personenauto's een vignet verplicht. Voor auto's met aanhanger is ook een apart vignet voor de aanhanger vereist. In dit geval dient het trekkend voertuig twee vignetten op de voorruit te hebben. Het vignet voor de auto heeft een andere kleur dan het vignet voor de aanhanger. De vignetten zijn te koop aan de grens en bij benzinestations. Je bevestigt het vignet in de rechterbovenhoek van je voorruit. Op alle autowegen en autosnelwegen in Slowakije geldt voor personenauto's, bestelauto's en campers een verplichting om tol te betalen.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Bijzonderheden: eten en roken tijdens het rijden is niet toegestaan.

Klik hier voor meer informatie over Slowakije.

Tsjechië

Tol: op autowegen en snelwegen in Tsjechië is een tolvignet (dalnici známka) verplicht. Dit tolvignet is te koop bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en een aantal grote benzinestations. Je plaatst het vignet rechts onderaan de voorruit.

Niet vergeten: gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in de auto zijn verplicht.

Maximum snelheid: op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 km/uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km/uur.

Klik hier voor meer informatie over Tsjechië.